4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Полски рождественски перник

Възхитителен аромат, прекрасна украса и вкус на коледната трапеза, сладкишът води родоначалието си от град Торун

Възхитителен аромат, зашеметяващ вкус и прекрасна украса на коледната трапеза. Това е сладкишът с незабравим вкус, който в Полша поднасят на празника Рождество Христово. Тази вкусотия води родоначалието си от град Торун в северна Полша.

 С него можете да се представите отлично и пред най-претенциозните си гости. Разбира се, ако домашните ви са оставили нещо от него преди те да са дошли. Защото, вкусът наистина и зашеметяващ особено, ако с парченце от него сервирате чашка хубав коняк или бяло вино. За въздържателите можете да направите чаша ароматно кафе или чай. Това са все продукти, които можете да намерите с отлично качество и на отлични цени в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти за тестото:

Извара, ситна, най-добре преминала през гевгир или едра цедка (20-40%) – 250 г, сметана (24%) – 200 г, жълтъци от 2 яйца, растително масло или краве масло – 100 млл, захар – 160 г, набухвател (1 – 1 ½ бакпулвер), брашно – 800 г, захар – от 0,5 до 1 чаша водна, според вкуса, ванилия – 2 пакетчета, мед – 1 чаена чаша; карамфил, канела, джиндифил и кардамон – на вкус, топло мляко – 150 млл.

Продукти за глазурата:

Белтъците от 2 броя яйца, пудра захар – 250 г и 50 до 100 г разтопен домакински шоколад.

Приготвяне на тестото: Всички тези продукти (от споменатите за тестото) се прибавят един по един в съд с постоянно бъркане до състоянието на тесто като за кекс. Ако гъстотата не е удовлетворителна, се прибавя още малко брашно. Пече се върху хартия, след изстиване се нарязва по хоризонтала на три блата. Ако смятате, че няма да се справите с това прецизно нарязване, то изпечете трите блата отделно.

Приготвяне на глазурата: Белтъците се разбиват с миксер енергично, като се добавя пудрата захар и домакинският шоколад. По желание на домакинята белтъците могат да са и три.

След като блатовете се изпекат и охладят, между всеки един от тях се намазва сладко или конфитюр по желание на домакинята. Върху последния блат се слага глазурата. Върху нея украсата отново е според естетическите вкусове на домакинята. Можете да посипете смлени орехи или друг ядки, оцветени захарни пръчици или кокосови стърготиви.

Добър апетит!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles