10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Църквата чества Успение Богородично, народът Голяма Богородица

Църквата чества Успение Богородично -моментът, в който Пресветата Дева Мария се е възнесла на небето с тялото си. Самата дума „успение” в превод от гръцки означава „заспиване”. Според църковното предание Божията Майка починала на 64-годишна възраст. То разказва още, че да се простят с нея по чуден начин, водени от Светия Дух, всички апостоли, които проповядвали на различни места,  се събрали при нея, за да се простят.

Църквата учи, че молитвите на Богороица за нас, християните, са много силни. Затова, вярващите се обръщат в трудни моменти към нея.

Народът нарича  15 август Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица на 8 септемви, когато се отбелязва Нейното раждание.

Според традиция след литургията в храмовете се прави т. нар. възношение – въздигане на хляба, наричан панагия, което от гръцки означава пресвета. По време на този ритуал свещеникът издига високо в ръцете си хляб и казва благодарствени молитви към Пресвета Богородица от името на всички верни.

Този ден се почита както от православните, така и от католиците.

По дългогодишна традиция в България на Голяма Богородица, но по стар стил на 28 септември, са ромските сгледи на моми. Едно от местата, където се събиат роми от цяла България, за да покажат  дъщерите си, станали вече моми са задомяване, е край Бачковския манастир.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles