21.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

Шведи си имплантират микрочипове

Не ползват ключовe, плащат си билетите чрез тях

Хиляди шведи са си поставили микрочипове в показалците, за да улеснят всекидневието си. Чрез тях те могат да отключват вратите на домовете си без ключ и да влизат в офиса или на спортната площадка без карта за чекиране. Въпросните микрочипове могат да запаметят огромна информация, включително и личните данни на човека, което пък го облекчава да не помни редица неща, както и да не със себе си постоянно документи за самоличност. Чрез тях потребителят дори няма да вписва паролата си, когато влиза в социалните мрежи. Оказва се, че на микроскопичната машинка в ръката могат да бъдат заредени по електронен път билети за пътуване с ЖП-транспорта в Швеция, както и за културни събития.

Микрочиповете са с размер колкото оризово зрънце, а самата процедура излиза около 140 евро.

От фирмата производителка „Biohax International“, която ги произвежда, се похвалиха, че интересът към това ново изделие е много голям и едва смогва да изпълни заявките. Към средата на октомври над 4000 шведи са поискали да им бъдат направени и заредени микрочипове с техните данни.

Самата компания е създадена преди пет години от Йован Остерлунд, бивш професионалист по поставяне на пиърсинг. След като в продължение на две години работи изцяло върху проекта, в момента разработва материали, за да може да наеме шведски лекари и медицински сестри, които да започнат да поставят професионално информационния имплант. Най-голямата железопътна компания в Швеция вече позволява на клиентите да използват чипове вместо билети. Технолози заявяват, че като се има големия интерес към изделието, скорото може да бъде използвано и при плащане в магазини и ресторанти.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles