8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Ябълков оцет и масла пъдят комарите без остатък

Популацията на комари е истинско изпитание въпреки периодичното пръскане. Едни от най-нападателните и стръвни от тях са тези, които живеят в и около речните корита и заблатени места в близост до домовете, както и дъждовете и топлото време. Причина обаче е и това, че средствата за неколкократко пръскане срещу гадини на по-малките общини не достигат, тъй като бюджетът им предвижда не повече от две такива манипулации през летния сезон. Това обаче съвсем не означава, че трябва да се оставим комарите да жилят нас и нашите деца. Освен  популярните репеленти в аптеките, които обаче съдържат химикали, има няколко изпитани средства срещу тях, които не са токсични. Спасително средство е пръскането около прозорците със силен разтвор от ябълков оцет и вода в съотношение 2:1. Саксийка с  босилек, цитронела (лимонената трева), мушкато, невен, папрат, розмарин, декоративен тютюн и хризантеми върши също отлична работа. Уханието на тези растения пъди комарите далече.

Благоуханните етерични масла са подходящи за борбата с насекомите. За целта избирайте между тези от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво и цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към аромата.

Когато сте на разходка или в беседката в градината спасението е домашно приготвен спрей. Той се приготвя от вода и някакъв природен репелент, като лимонов сок, сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, изброени по-горе. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.

Лимон и карамфилът (подправката) също са ефикасно средство срещу комарите. Разрежете 1-2 лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.

Ако ви ужили комар, за да не го раздразните с чесане, натъркайте веднага на мястото скълбана скилидка чесън, кромид лук или влажна захар. Можете да сложите и тампон със солена вода или разтвор на сода бикарбонат. Натъркването с карамфилово масло или сокът от корените и листата магданоз също помага.

Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но те го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни богати на витамин В1 – марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена, пшеничени кълнове.

Рецепта за репелент против комари, мравки и бълхи

Продукти: 1/2 литър спирт, 100 гр карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.)

Приготвяне: Накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете маслото и лосионът е вече готов за употреба. Начин на приложение: Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и само наблюдавайте как комарите ще избягат от стаята. Също така отблъсква бълхите от домашните любимци.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles