Яжте картофи на воля, от тях не се дебелее. Защо?

От картофите не се дебелее, от тях можем да хапваме на воля стига те да не са пържени. Освен това те съдържат редица полезни за организма съставки. Това твърди руският диетолог и нутрициолог Анна Ивашкевич и допълва, че много полезни вещества се съдържат в кората им.

Химичният състав на тези кореноплодни зависи от сорта, от условията на отглеждане, от зрелостта, от съхранението и от редица други условия. В 100 гр картофи средно се съдържат 73 калории, в които белтъкът е 1,9 гр, мазнините – 0,01 въглеводородите – 16,6. Обикновено те съдържат около 76% вода, 18% нишесте, 0,5 – 1% захар, 2% белтък и 1% минерални соли, а така също и витамини от групите В (В1, В2, В3 (РР), В6), С, К, Е. Захарта в тях е глюкоза, фруктоза и захароза. В белтъчините им се съдържат всички аминокиселини, срещащи се в растенията, в това число незаменимите лизин, метионин, треонин, триптофан, валин, фенилаланин, лейцин и изолейцин.

Картофите имат важно значение като източник на минерални вещества – в тях се съдържат най-вече калий и фосфор, също така и натрий, калций, магнезий, желзо, сяра и хлор. Те съдържат и микроелементите цин, бром, кремний, мед, бор, марганец, йод и кобалт.

Хората, които искат да отслабнат, често пъти ги изключват  от своето меню – това е грешка. Калоричността им показва, те те не са опасни за фигурата, важно е да се следи за количеството, тъй като картофите се отнасят към високовъглеродните продукти. При топлинна обработка нишестето се разпада, което ги прави още по-диетични.

Порция варени, печени или задушени картофи  (200 – 300 гр.) засища отлично и същевременно набавя дневната норма от витамин С, калият за половин денонощие, 1/10 от нормата за фосфор и желязо. Без вреда за фигурата картофи могат да се ядат един – два пъти в седмицата като заместител на бобовите продукти.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version