13.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Япония на 10-то място по отглеждане на котки, САЩ е №1

България не фигурира в класацията на World Atlas

Япония на 10-то място по отглеждане на котки, САЩ е №1. Това показва мащабно изследване на „World Atlas” за страните, в които най-много се отглеждат от тези четириноги.

В Япония живеят 7,25 млн. от този вид. В страната има своеборазен култ към тях. Те присъстват в компютърните игри, аниме, храмовете, има дори цели острови, населени с котки, за които се грижат доброволци и организации,  осигурявайки им храна и ветеринарни медицински грижи.

На 9-то място е Украйна, където по последна информация от миналата година живеят 7,5 млн. котки. Проблемът е, че повечето от тях са бездомни.

8-ма позиция заема Германия със 7,75 млн., но и там има бездомни, колкото и да не ни се вярва, че това може да се случи точно в тази страна. За тях обаче се грижат общинските власти, като се осигурява приют, постоянна или приемна грижа. Това е държавата, в която можете да срещнете на улицата най-много котки, водени на каишка.

На 7-мо място е Великобритания с  почти колкото в Германия. Там обаче има редица закони за защита на животните, които се спазват стриктно. Бездомните котки се кастрират и настаняват в приюти, откъдето могат да бъдат взети безплатно за домашни любимци.

Италия е 6-та в класацията със своите 9,5 млн. котки. Има, разбира се,  бездомни, но към тях хората се  отнасят спокойно, хранят ги и им осигуряват  необходимото за преживяване. Мобилни групи от неправителствения сектор  се грижат за ваксинациите и ветеринарната медицинска грижа.

Франция е с малко повече котки от Италия и затова е на 5-то място. Тук има много строги правила за хората, които имат домашни животни. Всички любимци трябва да са с опознавателни чипове или татуировки. Освен това, всички те се регистрират в национална база данни. Така се предотвратяват злоупотреби с тях.

Във Франция много обичат котките. Там са много популярни т.нар. коткокафенета, където на диваните се излежават пухкави котета. Човек може да пие кафе, на направи делова среща или просто да отиде да поработи с лаптопа си, като същевременно някоя писанка дреме на коленето му. Тези кафенета са много модерни, тъй като се смята, че котките предоставят и релакс на посетителите. 

Започваме да се добрижаваме до лидерите в рейтинга. На 4-то място е Бразилия , където живеят 12,5 млн. котки. В тази страна се наблюдава ръст на бездомните животни.

На 3-то място е Русия. В нея живеят малко над 12,5 млн. котки, там те са много обичани. Въобще, руснаците, както и турците, имат афинитет към домашните животни и в частност към този вид. В руските  села и малки градчета обаче има доста бездомничета.

Звучи невероятно, но Китай със своите 53 млн. котки е на 2-ро място в класацията. Заради затъмнението на информация в тази страна, не е ясно как те се отглеждат.

№1 по брой на котки в света са САЩ – 76,5 млн. Тук факторите са няколко: голям ръст на бездомни животни, а семействата, коит ги харесват всякога взимат по два, три, че и повече питомци.

Снимки: Рikabum

Следвай ме – Хоби/У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles