Ах, коледната елха

Християнския свят вече започна да я украсява, празничното дърво идва от Германия

 Всички вече са в трескаво очакване на празниците. И добрата новина е, че има точно 30 дни до Рождество Христово. Празникът е популярен и като Коледа. Много от големите градове по света вече са готови с празнината украса и привличат посетители по всяко време на денонощието.

Бляскава украса, базари, огромни елхи и цветни светлини – това е само част от Коледното настроение, което витае във въздуха.

Някои от нас вече подменят старите сгъваеми елхи с нови и ги украсяват. Други залагат на тези, с които са свикнали. Традиционалистите обаче изчакват средата на месец декември, за да си купят истинско коледно дръвче и да превърнат в традиционната коледна елха. Ако сте от хората, залагащи точно на традицията, идеалният вариант е да се снабдите с елхичка с корени в контейнер. Така, след празниците ще можете да я засадите, да наблюдавате растежа й в сезоните и всеки път, когато я видите как расте, да се радвате, че сте засадили дърво.

Кога обаче за пръв път и къде хората са започнали да украсяват дървета за Рождество Христово? Това се е случило в Германия още през VII век. В една зимна нощ монах подарил на хората коледно дърво, а те го окичили с бели свещи и домашно приготвени накити – ябълки, орехи, бисквити, марципани и нанизи от пуканки, сушени плодове и ядки. През XVI век във Франция пък украсявали празничното дръвче с разноцветни хартиени цветя, захарни бастунчета и вафли. Преобладаващата декорация била предимно от храна, фигурки на ангели, камбанки и сърца, а предшествениците на днешните гирлянди направени от портокалови кори, пуканки и различни семена.

През Викторианската епоха обкичвали дръвчетата със сребърни орнаменти, свещи и нанизи от мъниста, а през XIX век настъпва истински ренесанс в коледната украса. За пръв път започват да се произвеждат стъклени играчки, а гирляндите се изработвали от изтеглени фини сребърни нишки. С всяка следваща година изработката на играчките ставала все по-сложна и скъпа за изпълнение. Започват да се налагат и традиционните коледни цветове, използвани и до днес – зелено и червено и златно. На върха на коледното дърво засиява голяма звезда, изработвана от различни материали. В Полша украсявали елхата с множество птици, ангели и звезди, а в Дания пък използвали знаменца, снежинки и малки сърца. Започнали да се правят и коледни венци от преплетени клонки, шишарки и зеленики. В поредица „Следвай ме” ще ви покаже различни начини за направа на оригинални коледни украси. Очаквайте ни!

Exit mobile version