19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Ах, това вкусно домашно сиренце

Ако имате качествен мляко можете да си го приготвите сами и да храните децата си с истинска храна

Българските баби открай време са знаели и знаят, как се сири домашно сирене. Младите хора обаче вече са далече от тази тема.

Освен, може би, една значително по-малка група, която избират да се върнат на село със семействата си и да хранят децата си с качествена храна. Дори там да не отглеждат собствени животни, има откъде да си купят млякото. Наша грижа е да ви дадем две рецепти, по които можете да си съсирите сиренце. И, не забравяйте. То е още по-вкусно с чаша бира или добре изстудено бяло вино. Всичко за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (ТУК).

Лесен начин за приготвяне

Наличното мляко се сварява в много чиста тенджера, за да не поеме от аромата на някоя манджа. Загрява се до 38 градуса. Това можете да проверите, ако потопите пръстче и не се опарите. Котлонът се изключва и се добавя маята за сирене, като на всеки литър се отмерват по 10 капки. Разбърква се. Тенджерата се премества на още топлия котлон. Завива се  две къпи и се изчакват 120 минути. Отвива се и полученото сиене се нарязва на по-малко парчета, като те се оставят в гевгир или друг ъд с дупки да се отцедят. Така полученото сирене се сипва в тензух, пристяга се и се връзва. Престоява през нощта, за да се отцеди. На сутринта се развива от тензуха и се овалва в морска сол. Слаа се в торбичка и се полага в хладилника. След близо шест часа то се стяга. Готово е за консумация.

По-сложен начин за приготвяне

10 л мляко се прецеждат през 6-слоена марля. Свалява се и се оставя да поизстине до 40 градуса. 3 супени лъжиц кисело мляко се разбиват с още толкова от прясното. Връща се в съда с мляко.  Прибавят се 50 капки за съсирване и сол на вкус. Разбърква се, похлупва се и се завива с вълнено одеало или шал. След 90 минути следва да се е втвърдило и леко шупнало. Нарязва се с нож и се оставя за около 20 минути, да пусне вода. Сместа се изсипва в тензух и се пристяга, за да се поизцеди водата. Продуктът е готов за трапезата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles