11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Вълнения заради половата идентичност в Северна Македония

Църквата свиква протест на 29 юни, те са предизвикати в резултат на промени в закони и равенството и гражданския регистър

От 2017 г. 14 лица в Северна Македония са променили половата си идентичност в документите си за самоличност, съобщи депутатът Мая Морачанин, една от вносителките на промени в Закона за гражданския регистър. Това предаде БТА, позовавайки се на нейно интервю пред ТВ 24. Тя изрази недоумение от реакцията на православната църква в Северна Македония, която свика национален протест срещу промените в законите за равенството на половете и гражданския регистър.

Морачанин поясни, че Северна Македония има присъда от Европейския съд по правата на човека, а държавата има ангажимент да обезпечи възможност за правна промяна на пола.

„В промените на Закона за гражданския регистър възможността за правно признаване на пола се отнася само до транссексуални лица, които не са в граждански брак и са навършили 18 години”, посочи Морачанин, според която не би трябвало да е проблем „всеки да има лични документи, които да съответстват на онова, което хората са свикнали да виждат”, вместо външния вид и написаното в документите да се разминават.

Съобщението, че Синодът на православната църква организира протест под мотото „Имаме дълг“ беше обявено в навечерието на Скопие прайд 2023, а няколко дни по-късно и архиепископът на църквата Стефан призова православните вярващи, но и всички останали граждани да се включат в протеста срещу проектозаконите за равенството на половете и за гражданския регистър.

Темата бързо стана сред водещите в страната, а след интервю за „А1он“  основният говорител от страна на православната църква епископ Яков Стобийски предизвика реакциите на две сдружения, които сезираха Комисията за превенция и защита от дискриминация, която определи, че в думите му има дискриминация на сексуална основа и му препоръча да се извини и да не прави публични изявления, защото с изказванията си „смущава част от населението“.

На пресконференция днес епископ Яков Стобийски поясни, че протестът, който ще се проведе в четвъртък, е насочен срещу съдържанието на промените в законите, а не срещу ЛГБТ общността.

„Ние не подкрепяме никаква реч на омразата. Просто искаме да кажем, че не сме съгласни с подобни законови решения. Не сме против никого, особено срещу упражняването на права. Основните ни притеснения са това, че промените в Закона за гражданския регистър позволяват смяна на пола с нотариално заверена декларация, която да се базира на субективните и индивидуални усещания на лицето. Със законовите промени се отваря кутията на Пандора, от която всеки ден излизат различни полове и всеки може да бъде какъвто си иска, просто не сме свикнали и не го приемаме. В едно демократично общество законите трябва да узряват заедно с необходимостта, но и с готовността на общността да приеме съответните промени. Тук чувстваме, че се извършва насилие срещу волята на хората”, каза епископът.

Според него правото на религия и разпространението на православието е сериозно застрашено, защото „Църквата е много повече от институция, тя е жив организъм, общност, която има ценностна система, и тя е в абсолютен контраст на онова, което се предлага в проектозаконите”.

„Ще протестираме, за да предотвратим компрометиране на правата на мнозинството за сметка на правата на индивиди или групи. Ние сме против индоктринацията, която се подготвя за бъдещето и за децата. Има реална ситуация и реални примери, които можем да видим в определени общества, които са породени от прилагането на такива закони“, каза епископ Яков Стобийски.

Според Мая Морачанин обаче децата по никакъв начин не са засегнати от промените в закона.

На заседание късно снощи и ръководният орган на СДСМ взе решение, че промените в Закона за гражданския регистър не трябва да се приемат в този вид и консултациите по него трябва да продължат, а общественият дебат за промените в Закона за равенството на половете трябва да се случи още преди той да влезе в правителствена и парламентарна процедура.

Протестът, свикан от православната църква в Северна Македония, ще се състои в четвъртък пред храма „Св. Климент Охридски“ в Скопие.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles