10.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Баница с ябълки и стафиди/ Ползи от консумацията на ябълки

За щастие по нашите географски ширини ябълките се предлагат целогодишно и цените са напълно приемливи. Освен че са вкусни, те са и невероятно полезни за здравето. В плода се съдържат витамини А, В6 и С, калий, калций, магнезий и натрий. Богати са на фибри, фитонутриенти и полифеноли.

– Цяла средно голяма ябълка има само 100 калории, а фибрите в плода засищат доста повече от една висококалорийна вафла например. Ябълката е сред най-диетичните храни, макар че много от сортовете притежават значителна сладост и могат да утолят глада ви за сладко. Тъй като засища много добре, тя се препоръчва за консумация половин час преди храна, ако искате да отслабнете здравословно и да контролирате количеството храна, което обикновено поглъщате.

– Плодовете съдържат значителна доза влакнени, които имат сума ти ползи за вашето здраве. Един плод осигурява около 4- 5 грама фибри, ако хапвате кората, а без нея можете да си осигурите 2- 3 грама. Фибрите спомагат за редукция на лошия холестерол, регулират стомаха и червата, прочистват от отрови. Достатъчно е да хапвате поне по 1 плод ежедневно.

– Антиоксидантите съставки неутрализират потенциално опасните свободни радикали, които могат да увредят клетките и да ви докарат куп болести. Колкото по-замърсена е средата, в която изкарвате времето си, колкото по-нездравословно се храните и колкото по-малко се движите, толкова повече имате нужда от тези полезни вещества.

– Плодовата захар е калорична, но не е толкова вредна, колкото обикновената, а освен това енергията от нея се усвоява много по-добре. Ако обаче имате диабет или сте на нисковъглехидратна диета, трябва да се консултирате с доктор, който да определи какви плодове можете да ядете и в какви дози.

Запомнете: Купувайте български ябълки, защото по този начин си гарантирате сочен и вкусен плод.

Хубавите и сочни ябълки утоляват жаждата и ни зареждат със сили, повдигат тонуса и кипивм от енергия. Невероятните ползи от ябълките са възможни най-вече в сурово състояние. Но дори и преработени, те добавят към всеки сладкиш неустоим аромат. Добре се съчетават винаги с мед, канела и орехи. Някои ги ползват и в салата.

За днес ви предлагаме една постна баница с ябълки и стафиди

Необходими Продукти

кори за баница – 10 бр.

олио – 2 с.л. за поръсване

ябълки – 6 бр

стафиди – 2 шепи

пудра захар – за поръсване по желание

Начин на приготвяне

Ябълките се белят от кората и настъргваме на едро ренде. В голяма купа слагаме настриганите ябълка разбъркани със захар по желание, аз слагам пудра захар 2 с.л.

Вземат се две кори, между тях се поръсва с олио и вода(разбъркват се в купа).

Върху втората кора се разпределя настъргана ябълка и тук-там нареждаме стафиди и двете кори се навиват на руло от дългата страна.

Така се оформят 5 рула, нареждат се в тава върху хартия за печене.

Печем сладката баница в загрята фурна 180 градуса с вентилатор за 25 минути до златисто.

На края я покриваме с влажна памучна кърпа за да омекне!

Поднасяме поръсена с пудра захар.

Снимки:АВТОРКАТА

Това е перфектният сладкиш за кафе и чай, както и за лек аперитив. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Стоки с високо качество и на изгодни за вас цени

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles