9.9 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Баничка – хармоника за гладници, лакомници и ценители

От: Пенка Яноти, Итака – Гърция

Баницата, ах, баницата! Това изкушение и в празник, и в делник, за всеки обитател на Балканския полуостров.

Магазини за ценители

Тя присъства в кухните на всяка страна от тази географска ширина. И в многообразието на етносите и културите, и тя, баницата има своето многообразие. То обаче е единно в едно – нейният вкус. Който е опитал нашенската баница, на Балканите, непременно ще поиска рецептата и ще я приготви.

„Следвай ме” ви предлага един сравнително лесен начин за направата й. Така приготвената баничка-хармоника е подхояща и за закуска, и за вечеря. С нея идеално се комбинира айран и кисело мляко. Чаша бяло вино обаче също не е за пренебрегване. Кафето и чаят с баница са класика. Всичко необходимо за трапезата ви – в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Продукти: кори за баница – 1 пакет (може домашно точени), сирене – 350-400 г, кашкавал – 150-200 г, олио – ½  чаша, яйца – 3 броя, кисело мляко – 100 г, прясно мляко – 200 млл, бакпулвер – 1 чаена лъжичка, газирана вода – 100 млл.

Приготвяне: Върху всяка кора се ръси малко натрошено сирене и кашкавал. Надипля се на хармоника, до нея се поставя следващата. Така до запълване на тавата. Отгоре се полива с олио. Залива се със смес от 3 разбити яйца, 100 г кисело мляко, 200 млл прясно мляко, 1 чаена лъжичка бакпулвер и 100 млл газирана вода. Пече се на 180 градуса до златист цвят.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles