18.5 C
София
събота, май 18, 2024
spot_img

Бел мъж – забравеното ястие на някогашните българи

Нарича се още кутмач, приготвя се в сладък и солен вариант, автентична старовремска рецепта за Петровден и Илинден

Малцина за нашенците, ползващи интернет, които помнят старото българско ястие бел мъж, известно в някои краища на България и като кутмач.

На много места е приготвяно за Петровден, Илинден и в края на лятото, когато прясното мляко е най-гъсто. Ястието не е особено изискано, дори никак, но пък пленява със своя натюрел и факта, че е българско ядене от продукти, с каквито са разполагали някога и в богатите, и в по-бедните домове. „Следвай ме“ попадна на две традиционни рецепти за неговото приготвяне, които ви предлага като базови. С него можете да поднесе чаша бяло или червено вино според вкуса. Най-доброто за вашата трапеза с отлично качество и на изгодни цени ще намерите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: прясно сирене 500 г,  прясно мляко 100 мл,  брашно  5 суп лъжици,  сол ½ чаена лъжичка,  мед ½ кафена чаша. Препоръчва се млякото и сиренето да бъдат домашни, но не е беда и ако са купешки. Ако ползвате прясно мляко от магазина най-добре добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете трационния вид и вкус.

Приготвяне:  Настържете сиренето. Брашното разбийте в студеното прясно мляко, след което го смесете със сиренето и добавете солта. Изсипете сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставете на котлона. Бъркайте енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти. Сервирайте този бел мъж с мед или сладко. Поднася се солен.

Около Мездра и Певен бел мъж се прави като солено ястие. Приготвя се по същия начин, като сладкия вариант, но не се слага мед, нито захар, с която заменят меда понякога. В Ботеградско също го правят солен, но там сиренето го оставят да престои ден-два, за да придобие леко кисел вкус. Ако то не е достатъчно мазно, се добавя малко масло, за да не залепне по стените на тигана.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles