13.2 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Бомбени удари над Светогорската лавра, приютила 520 бежанци(ВИДЕО)

В нощта на 12 срещу 13 март 2022 год., срещу празника Неделя  Православна, са били нанесени въздушни удари над Свято-Успенската светогорска лавра в Украйна, Донецка област.  

Въздушната атака е предприета на 12 март около 22:05 ч. Освен монасите, там е имало и 520 бежанци.

„Улучен е женският корпус. Сега изваждат ранените и загиналите изпод отломките“, съобщи шефът на местния офис на обществената организация „Стоп на корупцията“ Владимир Рибалкин.

По-късно монахът от лаврата Тихон Скрипченко поясни, че „Слава Богу, всички са живи, но има ранени, а децата са изплашени“.

В разрушеното крило са били настанени жени и деца.

„Хората дойдоха именно в лаврата с надежда да се скрият от ужасите на войната. Какво ще стане сега? Ако не бъде възстановено електрозахранването и продължат да ни бомбардират, ни очаква катастрофа. Сега хората седят в подземията, братята им осигуриха вода, на децата е дадена храна, оказваме медицинска помощ.“ – споделя монахът във Фейсбук.

ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ НА МИТРОПОЛИТ АРСЕНИЙ

Днес, на 12 март, към края на Всенощното бдение в Неделя на тържеството на Православието, в 22:00 ч., в Свето-Успенската светогорска лавра бе нанесен авиационен удар. Падна бомба непосредствено около моста, който съединява десния и левия брегове на Северски Донец и Лаврата с гр. Светогорск. В резултат на взрива бяха избити прозорците на Успенския събор в Покровския храм, както и хотелът на Лаврата, в който към момента отсядаха 520 бежанци, основно от Харков. От тях 200 души са деца. Някои от тях получиха наранявания от парчета стъкло, защото бяха разбити и прозорци и врати в трите етажа на хотела.

Към настоящия момент хората се намират в подземията на Лаврата, в стресова ситуация. Децата са в истерия. Искам да кажа,че към момента на авиационния удар в гр. Светогорск живееха заедно с местните и бежанците около 10 000 мирни жители. Нямаше никакви военни съединения нито на територията на града, нито на територията на Свето-Успенската светогорска лавра. Тоест, ударът бе нанесен по мирен град, и по една от трите светини на Украйна – Свето-Успенската светогорска лавра.

Ние – братя, поклонници и бежанци, – се обръщаме към всички, от които зависят подобни действия. Това е безумие – да се нанасят въздушни удари по мирни жители и хора, които са избягали от войната, от бомбите и обстрелите. Историята на Светогорската лавра вече познава такъв опит – от 2014-2015 година, когато жителите на Славянск, Краматорск и Дебалцев намираха тук убежище. Но никога не се е случвало по мирния Светогорск и по Лаврата да бъдат нанасяни бомбени удари.

Разбира се, степента на разрушения предстои да бъде оценена напълно утре, защото сега нямаме електричество. Това също за нас е много важно, тъй като основно чрез манастирските кухни и котелни, работещи на електричество, ние приготвяме храна не само за братята, но и за всички бежанци, които са се обърнали към Лаврата. Утре ние ще се постараем да снимаме и осветим случилото се в пълна степен и пълен обем. Към настоящия момент, около един след полунощ, ние настанихме всички бежанци и поклонници, които бяха с малки наранявания, и ги превързахме на място. Сега хората малко или много се успокоиха.

Но всички – братя и жители – цяла нощ се намират в подземията, защото последва съобщение, че се правят приготовления за още един авиоудар. Не разбирам кому и защо е нужно това. Призовавам всеки, който ме чува като наместник на Свято-Успенската светогорска лавра,  и който има възможност да повлияе на създадената ситуация, да спре тези безумни бомбардировки и удари по абсолютно мирни градове и мирни хора.

Източник:православие.бг

Снимки: ФБ

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles