Вкарват васината срещу варицела в имунизационния календар

Децата у нас ще бъдат ваксинирани срещу варицела. Тази ваксина ще залегне в имунизационния календар, но тя няма да е задължителна, а препоръчителна.   Обмисля се да отпаднат реимунизациите срещу туберкулова и пневмококи, които се правят на 11-годишните, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. Към момента екипите в Министерството на зравеопазването обмислят как да бъде направена промяната.

Ваксината срещу варицела ще бъде по желание, а не задължителна. Тя се прилага в повечето от страните в Европейския съюз, както и в на Балканския полуостров. У нас дори родителите да искат да си я купят за своите деца я няма в аптеките. Ваксината срещу варицела не се продава в България,  тъй като не й е направена регистрация за внос и прилагане в страната.

По думите на д-р Ангел Кунчев  родителите от големите градове се дезинформират от неточна информация за позите и вредите от ваксините, която четат в  социалните мрежи.

Главният национален здравен инспектор заяви, че за година, само при едно дете у нас от 2,2 милиона извършени имунизации е имало съмнение за реална връзка между ваксината и развитите усложнения.

 

Следвай ме – Здраве

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version