Водната линия – кралицата в градината

През септември подгответе растението за зимуване, разделяйте периодично коренищата на по-старите екземпляри

Със своята нежност, ефирност и красота водните лилии не само са желани, но са и кралици във всяка градина. Едва ли има любител – флорист, който да не иска да има тази прелест, но повечето хора се безпокоят, че няма да се справят с отглеждането й.

Наистина, това растение има своите особености, но с повече внимание и подготовка не е невъзможно да се справите. И тъй като лятото вече си отива, добре е отсега да се подготвите, а догодина да се престрашите и да отгледате своята принцеса в градината. За тези пък, които този сезон са я имали за пръв път, е време да я подготвят за зимата. Ето и нашите базови съвети.

Растението

Важно е да се знае, че хибридните водни лилии, които се продават са предназначени да презимуват успешно навън в басейните. По-издръжливи са жълтите и розовите. Когато решите да засаждате, направете басейна на слънчево място, те обичат слънчевите лъчи. За направата му начините са много – с дървена облицовка, цементови, а някои просто изкопават дупка, застилат я с плътен найлон и уплътняват с камъни. Последният начин е доста примитивен вариант, но и той върши работа. Напоследък се продават специални разляти и плитки саксии точно за водни лилии. Изборът в какво ще живее Вашата принцеса, е Ваш.

Всяка водна лилия се нуждае средно от 0,5 – 1 кв. Метра минимум, за да се чувства добре. Ако езерцето е пренаселено, изглежда неподдържано.

Засаждането

В природата тези растения се размножават чрез покълване на странични издънки. Броят им е в зависимост от възрастта. Флористи обикновено ги разножават от семена, което изисква определени усилия.

На дъното на плитък съд се изсипва пясък и се засяват семената. Налива се вода 2-3 см над повърхността на пясъка. Поникването е след пет-седем дни. Разсадът се разрежда на 2 см един от друг. След три – четири дни разстоянието помежду растенията се увеличава на 3 сантиментра. След още няколко дни те се настаняват в отделни контейнери и потъват на дъното на резервоара, водата в който трябва да е топла (не по-ниска от +22 градуса). След още седем – десет дни разсадът може да бъде засаден в постоянни саксии.

Периодът от началото на месец май до края на месец юни е най-благоприятен за засаждане на растенията в басейна. Те могат да бъдат сложени направо на дъното, което е по-лесно,  но се препоръчва това да стане в пласмасови кофички с много дупки, или кошчета с вместимост 2-5 литра. Такива се продават за засаждане на лилии. Поставя се глинеста почва, в която се засажда коренището. Такава трябва да е и на дъното. Отгоре върху почвата с кошчето- контейнер се слагат камъни, за да потъне в езерцето и кореницето да не изплува. Може да се сложи и ситна мрежа. Саксията се спуска внимателно във водата. Продават се саксии и кошове за водни растения със специални приспособления. Ако лилията е от миниатюрните сортове, достатъчна й е дълбочина от 15-20 см, ако е от по-едрите – 70 – 100 см. За ускоряване на растежа, можете да сложите така приготвените контейнерчета в плитки води. Така засадени, разстенията ще цъфтят още първата година. На следващото лято е добре да сложите тор в саксията – контейнер, като я притиснете така, че да не се излиза направо във водата. Ако се засадят направо на дъното на водоема, ще имате по-малко грижи. Колкото до подходящата почва, може да си я осигурите от специализиран магазин или да използвате тиня или глинеста утайка от дъното на река.

Грижите

С годините корените на растенията се разрастват, затова е добре те да се пресаждат на всеки две години, но само, когато листата още не са се развили.

През зимата грижите за водните лилии са по-специални. Те не понасят силните течения. В студените дни е важно коренището да не замръзва. При по-старите коренища е добре те да бъдат разделяни. За тази манипулация са необходими инструменти – нож или серпет, ажурна кошница от пластмаса, куки. Действайте внимателно, а след това засаждайте в контейнерчета или направо на дъното по описания вече начин. Препоръчва се два – три пъти през годината водните лилии да бъдат пръскани с препарати срещу листни въшки и насекоми. Ако обаче имате рибки в басейна знайте, че препаратите са смъртоносни за тях. Презимуването не е проблемно. Достатъчно е да покриете басейна, за да предотвратите замръзването на водата. Ако обаче температурата падне под 17 градуса, вече трябва да ги преместите в контейнери на топло място.

Събуждането им започва през април, когато от коренищата започват да се появяват млади светлозелени клонки. До началото на лятото те достигат повърхността на водата и образуват листа и пъпки. Цветето живее около пет дни, след което изсъхва и потъва на дъното. Освен това семената узряват в пъпката и се засяват на дънната почва или изплуват на повърхността и се разпространяват върху близката територия.

Exit mobile version