6.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Градски транспорт в София: Представиха новата тарифна политика

Общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев представи концепция за нова тарифа за пътуване в градския транспорт в София.

От СОС подробно обясниха техните предложенията за новата тарифна политик в градския транспорт.

„Достъпът с прекачване е постижим за хора с абонаментни документи. Опции за случайно пътуващите – да се запази с тарифната карта и да се ползва транспорта, без да се посещава каса или да се купува билет он шофьора. Създаваме опция за младите и възможността да се плаща с карта. Младите са приоритет за новата система. Имаме и решение за туристи – когато те имат информация за своето пътуване да могат да си купят документ, с който да пътуват 24 часа“, обясниха на брифинг пред медиите от СОС.

От СОС казаха, че предлагат да отпадне:

„Има предложение да отпаднат документите, които се продават в момента в метрото. Реално „Метрополитен“ да продава всички превозни документи от системата за градска мобилност. Картите, които са само за метро, например, а не за цялата градска мрежа, също да отпаднат. 3-месечните и 6-месечните карти да отпаднат, като предложението е за разсрочено плащане на карта за 1 година. Талоните за 10 пътувания играят ролята за преференция за случайно пътуващи, затова и те да отпаднат, както и и тридневната карта“, обобщиха от СОС.

Какво е новото: 
Билет за 30 мин. без прекачване – 1,6 лв. – продава се от водача. Той ще бъде достъпен и през смартфон. 

Билет за пътуване с прекачване за 60 мин. – 2.6 лв. – Нова 24-часова карта за 6 лв. Тя е достъпна и за предварителна покупка. 

Ученици, студенти и докторанти ще пътуват безплатно.

Какво остава:
Билет за еднократно пътуване от 1,6 лв. остава 

Дневната карта от 4 лв. остава. Тя ще бъде достъпна и от смартфон.

Какво отпада: 

Картите за метро, само за една линия или метро и една линия. Според експертите много хора използват довеждащия транспорт до метрото гратис.

3 и 6-месечните карти. Те ще бъдат заменени от варианта за разсрочено плащане на годишна карта. 

Талонът за 10 пътувания. Той дава преференция на случайно пътуващите пътници.

Тридневната карта

Не персонализираната месечна карта Целта на промените е да няма преференция за случайно пътуващите, а да се дава на редовните ползватели на градския транспорт.

Сред предложенията е и градският нощен транспорт в столицата отново да бъде възобновен.

„Дългосрочното решение е да се плаща с банкови карти и с телефон“, обобщиха от СОС.

На пресконференцията беше повдигната и темата относно това, че в градския транспорт се возят голяма част пенсионери и как те ще се справят с новия модел на заплащане. „Те ползват преференциален превозен документ. Тяхната карта е 8 лв. на месец. Ако нямат такава, могат да дадат на шофьора 1,60 лв. Освен това много от тях полумата пенсиите си по банков път“, обясниха от СОС.

Предвижда се новите предложения на СОС да влязат в сила от есента на тази година. „Искаме консенсусно решение, което да е в полза на хората. Посочили сме, че има проблеми и сме показали, че има решения. Част от тези решения вече са обсъждани. Тези предложения може да бъдат възприети от политическите групи и прагматично да се подходи към нещата, за да се решат проблемите на хората“, поясни Симеон Ставрев от СОС.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles