19.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Едва 1,4% от родителите четат редовно на децата си

70 на сто им избират книги според оформлението и илюстрациите

Едва 1,4% от родителите четат редовно на децата си, като в 41 на сто инициативата за това идва от малчуганите. Това показва проучване, проведено от фондация „Детски книги“ в периода  22 май – 05 юни 2023 година. Анкетираните са с деца до 6-годишна възраст. В същото време 99% имат детски книги в домашната библиотека, но 70% от тях ги избират само по красивото оформление и илюстрациите. Проучването показва още, че 53% от родителите предпочитат да четат приказки на децата си, които развиват само една част от техните знания и умения. Балансът между книгите с приказки и изданията с други сюжети и теми, които обясняват света, в който децата живеят, е изключително важен за тяхното развитие.

Стартира национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“ на верига книжарници Orange, в партньорство с фондация „Детски книги“. Кампанията има за цел да се изправи пред предизвикателствата в областта на функционалната грамотност в България, насърчавайки четенето сред децата до 13-годишна възраст. Инициативата „Четем – разгръщаме светове“ се фокусира върху начините да стимулира въображението и креативността, личностното развитие и емпатичното отношение, както и да подпомогне формирането на функционална грамотност у подрастващите.

„Липсата на езикови умения и функционална грамотност създават трудности в ежедневни ситуации на хората – това има негативно въздействие върху възможностите им за образование, професионален напредък и успешна социална адаптация“, казва Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles