Защо ни е толкова трудно да свържем „двата края“ ?

Високите цени за нормален живот са много по-високи от самата инфлация.

За никого не е тайна, че българинът едвам връзва двата края. Много пъти е трудно дори да се справим с разходите до края на месеца. Какви са причините за всичко това?

Тежката инфлация през последната година помогна за нашите финансови страдания и стотици хиляди българи живеят от заплата за заплата и не могат да си позволят да покрият разноските за основните потребности като неща необходими в дома – храна и др. и лекарства. По този начин не бихме могли да говорим за стабилност дори и при средната класа. И все пак може да споменем, защо нашите пари отлитат и кои са нещата, които пропускаме често.

  1. Лихвата – това е най-големият проблем за повечето българи, но защо? Например, ако плащаме 200 лв. месечни вноски по сметката си за кредитна карта от 6000 лева, която начислява 12 до 14,99% ГПР, ще ви отнеме 38 месеца, за да я изплатите и ще сте платили 1500-1600 лева лихва. Това е почти 25% повече от първоначалните 6000, които сте взели назаем. Казано по друг начин, използването на вашата кредитна карта увеличи цената на това, което сте купили с почти 25% и сумата, която връщате е 7600 лв. Да не говорим за бързите кредити при които лихвата може да стигне до 40 или 50 % т.е. взимате 5000 хил., а връщате 10000 хил. лева. Това е нещо, което и богат човек трудно може да си позволи.

При някой хора взимането на кредит е неизбежно, но при по-голяма дисциплина от няколко месеца човек може да се стабилизира и да се измъкне от порочния кръг на взимането на кредити.

2. Импулсивни и емоционални поръчки

Абсолютно най-лошите неща, за които да харчите пари, са вашите емоции и стрес. Всеки е чувал за емоционално хранещи се гора. Има и емоционални прахосници. Това може да се види в различни форми – импулсивни покупки, покупки, които ме карат да се чувствам като важни покупки и ме карат да се чувствам цялостен купувач. Всичко това са временни решения. През целия живот изпитваме стрес и емоции, които предизвикват разходи, за които в крайна сметка съжаляваме.

Това също може да стане много скъпо и може да се случи в добри моменти (бала на децата, сватбата идр.), както и в трудни времена (развод или загуба на любим човек).

3. Еднодневки – Неща, които използваме само по веднъж.

Всеки го прави. Купува неща, които се използват само по веднъж, а дори може и да не се използват. Това може да са някаквималки неща от Икеа или дранкулки за елхата, която е претрупана, но в даден момент искаме още. Какво толкова си казва често човек само 2-3 лв. или хайде да вземем това много е интересно и струва само 5 лв. После ще стои в килера. Човек не съобразява, че всички тези неща струват пари и ако ги сметнем парите ще набъбнат много.

4. Нова кола – Да, наистина… ама наистина ли? Нека да направим калкулацията…

Въпреки, че ще привлечем вниманието с новата ни кола, която може да изглежда зашеметяващо, то е зашеметяващо и за портфейла. Колите губят приблизително 20% от стойността си след първата година и до 60% от стойността си през първите 5 години. Например, ако купите кола за 80 000 лв., в рамките на 12 месеца колата ще струва около 64 000 лв.. Следователно, ако сте закупили употребявана кола на една година, можете да спестите до 16 000 лева. Ако отложите покупката си с 3 години, ще спестите още повече! В същото време няма да говоря за смяната на коссумативите в оригинален сервиз, които могат да доситгнат до 2000 лв. годишни, ако не и повече и задължителното каско, което на 4 вноски ще е над 2000 лв. В крайна сметка хубав автомобил в България, който струва около 80 000 лв. + обслужването и каското над 20 000 за 5 г. ще мине границата на възможностите дори и за богатите т.е 100 000 хил. лева. Е заслужава ли си още? Как мислите?

Наем – това е нещо, което няма смисъл да се обсъжда. Ако човек се е стационирал и е започнал семейство или дори, ако е сам е по-добре да вземе заем от банката и да си закупи апартамент, дори и в тези преломни времена и на тези страшни цени. Защото инфлацията качва имотите и наемите пропорционално. Все пак не сме Обединеното Кралство, където къщите започват от 300 000 хил. лири, а хубава е около 1 милион лири т.е 2 мил. и 200-300 хил лева и е безмислено.

5. Стремеж да впечатлиш другите

Най-лошото нещо, за което можете да харчите пари, е за нещо, за да впечатлите другите. Искате да изглеждате богати, като си купите дизайнерски портфейл за 200 лв. и след това се борите да сложите нещо в този портфейл след това. Организиране на скъпи партита за хора, които не харесвате. Купуване на друга кола просто защото вашите колеги са купили нови, след като всички сте получили бонуси.

Харченето на пари за изяви е такава загуба. Вместо това направете проучване и намерете най-добрия начин тези пари да растат.

6. Ядене навънка

Най-лошото нещо, за което да харчите пари, е твърде честото хранене навън. Храненето навън винаги е било област на прекомерни разходи за българските домакинства. С нарастващите цени в индустрията на храните и услугите поради пандемията, това е още по-скъп проблем.

С нарастващите разходи за храна, увеличенията на заплатите, за да върнат хората на работа, ресторантите прехвърлят разходите на потребителите. Според Бюрото по труда и статистиката ястията с ограничено обслужване (помислете за KFC и McDonalds) са се увеличили с 6,1%. Не ви ли направи впечатление, че храната в местата с обслужване (в ресторанти за сядане) са се увеличили с 20 %. Това със сигурност може да навреди значително на джоба на типично семейство, оставяйки по-малко за изплащане на натрупания дълг и по-малко за спестяване и увеличаване на богатството.

Най-добрият начин да се преборите с тази област на прекомерни разходи е да бъдете по-усърдни в планирането на храненето и да зададете строги ограничения на разходите и да накарате цялото семейство да се придържа към тях.

След нещата, които ни обират джоба са и: взимане на заем без да има нужда, харчене за дизайнерски дрехи, хазарт, закупуване на най-новите джаджи – последен модел, скъпи и ненужни козметики и лекарства, скъпи прически и услуги в салони, инвестиране в крипто валута, ботокс и др. козметични операции, прекомерни забавления в Студентски град, алкохол, цигари и още много неща, за които ще напишем друга статия.

Exit mobile version