22.1 C
София
вторник, май 21, 2024
spot_img

Калиев йодид да се приеме еднократно само при радиация

Приема се еднократно хапче от 100 мг, предозирането разболява щитовинта жлеза

От: Доц. Жана Джунова, директор на 

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ)

Доц. Джунова

След авария в атомна централа, с появата на радиационния облак се увеличава стойността на естествения радиационен гама фон. Автоматизирана система, управлявана от Министерството на околната среда и водите чрез Изпълнителната агенция по околна среда прави постоянно замервания в нашата страна. Резултатите от нея са достъпни (виж ТУК). Достатъчно е хората да гледат дали е изписано, че нещата са в в нормални граници или не. По-възрастните си спомняме отлично ситуацията през 1986 г. при аварията в АЕЦ-Чернобил, как информацията не беше предоставена веднага. Затова и хората се притесняват. Сега обаче нещата са много по-различни, всичко може да се наблюдава в реално време, както вече посочих.

Хората изкупиха йодната тинктура. Не бива обаче да пият йод, щом няма никакви опасни показания. Абсурдно е йодна тинктура и йодни продукти да се взимат превантивно. При прекомерна употреба могат да бъдат провокирани алергична реакция и дори заболявания на щитовидната жлеза, когато тя е приела йод повече от необходимото. Йод и йодни продукти не бива да се дават без нужда и на децата. Те са по-чувствителни от възратните и могат да последват увреди на житовидната им жлеза.

За радиационния защита се ползват таблетките калиев йодид. Те са одобрени като фармацетичен продукт, но не се продават в аптеките. Таблетките се разпределят при необходимост по планове, направени от държавата. Те са ефективни са защита на щитовидната жлеза, не й дават възможност да поеме радиоактивен йод и впоследствие да я облъчва. Калиевият йодид се взима само едно хапче, 24 часа преди радиационния облак да е над главите ни. Максималната му ефективност е до два часа, след като той е над съотвената територия и около 8-я час от момента на разпространяването му ефективността на таблетката спада на 80 процента. Това се потвърждава от поредица световни изследвания, както  от Световната здравна организация. Има и други методи за предпазване.  Основната мярка е укриването на гражданите. Ако има риск от замърсяване на територията на България, макар и ядрените електроцентрали в Украйна да не са много близо до нас, ще имаме време за реакция след като ни информират. В такъв случай хората трябва да се приберат в домовете си, да затворят прозорците, за изключат климатиците по възможност да не излизат навън, и да слушат какво из препоръчват специалистите чрез средствата за масова информация. В огромна степен такъв подход е много ефективен, тъй като не се дава възможност на човек да вдишва замърсения въздух, преминаващ с радиоактивния облак. Изключително важно е да се проверяват за радиоактивност  храните, най-вече прясното мляко, и питейната вода. Това се прави от специализираните органи.

Количеството йод в таблетките калиев йодид, които следва да осигурят властите при опасност от замърсяване е 100 мг. Те не се продават в аптеките. На възрастните се препоръчва една таблетка еднократно. За различните възрасти при децата са по половин и четвъртинка. Световната здравна организация и всички специалисти в тази област смятат, че на хората над 40-годишна възраст не е необходимо да пият йод дори в ситуация на радиационна авария. Причината е, че периодът за развиване на рак на щитовидната жлеза е между двадесет и тридесет години. Това означава, че човек над 40-годишна възраст практически няма време да развие заболяването. Затова всички планове по света  се правят за населението точно до 40 години. Както вече казах, не се дава повече от една доза, особено на бременни, деца и младежи. Дозата не е една единствена, а може да се даде и втора само в изключителни случаи, като например в Чернобил – цяла седмица АЕЦ бълва и изхвърля радиоактивни материали, а хората живеят наблизо. За такива отдалечени от нас територии, ако изобщо се наложи даването на калиев йодид, повече от една таблетка няма да е необходимо.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles