13.8 C
София
неделя, май 12, 2024
spot_img

Контакти за роднини и приятели в Израел, къде да заявят връщане

Денонощни телефони и връзки за желаещите да се приберат в България, нощес правителственият самолет евакуира още 96 човека

Хората с българско гражданство, независимо дали имат и второ, които се намират в Израел могат да направят заявки за връщане в България в пореден самолетен полет. Те могат да го направят на отворени денонощни телефонни линии и по електронната поща,  съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Оттам припомниха, че за спешна връзка с Посолството на Република България в Тел Авив те могат да се обаждат по всяко време на денонощието на номера: + 972 54 764 0089 и + 972 54 595 4379.

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на consulate.telaviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл:  crisis@mfa.bg и на телефоните в България: +359 2 948 24 04  и +359 2 971 38 56.

Още 96 души бяха евакуирани от Тел Авив тази нощ с правителствения самолет, повечето от които с българско гражданство, и някои с израелско – членове на семейства. Те кацнаха успешно в София около 01.00 часа на 14 -ти октомври с правителствения Еърбъс от Тел Авив.

На летището, както при предишните три осъществени полета, пристигащите бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„България беше първата държава, която спомогна нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща- грижата към сънародниците ни и координирани действия“, заяви часове преди това в Народното събрание тя.

Мария Габриел и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха съвместно изявление и подчертаха, че работят в пълна координация на действията си. „Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни“, категорична бе Габриел.

„Имахме готовност за втори полет до Израел тази нощ, но няма достатъчно хора“, каза министър Гвоздейков. По-късно, в студиото на NOVA той увери, че няма обявена пълна евакуация на граждани от Израел. Посолството ни в Тел Авив и МВнР са изготвили ясен план кой трябва да бъде транспортиран до България. По думите му е имало готовност за извършването и на втори полет тази нощ. „Имахме разрешение, но информацията, която получихме от посолството в Израел е, че няма достатъчно хора, за да напълним самолета. От тук нататък, когато има необходимост, когато се съберат хора и няма алтернативен транспорт от съответните авиокомпании, които летят до там – ние ще се отзовем отново”, категоричен е министърът. 

Гвоздейков коментира и информацията, че хора са чакали на летището в Тел Авив, а самолетите са се върнали полупразни. „Това не е така. И трите полета, които са извършени от правителствения самолет, са били с пълен капацитет заети места”, посочи той. И допълни, че само на първия полет е имало само един чужд гражданин, който е бил евакуиран.

Министърът подчерта, че правителственият самолет евакуира българи от Израел, тъй като официалният национален превозвач „България Еър“ е преустановил към момента полетите до Тел Авив и няма редовна линия до израелската столица, тъй като има проблем със застраховките на самолета.

„Това е основната причина, която възпрепятства полетите на „България Еър“. Ние извършваме полети под съвсем друга юрисдикция. Тези полети са дипломатически и за тях се издават отделни разрешения за полет от израелските власти. Двата полета нямат нищо общо”, категоричен е Гвоздейков. Той поясни, че хората, които са платили за частен превозвач, който не е успял да излети, следва да им бъдат върнати парите.

„Имаме готовност да изпратим нов самолет за евакуация от Израел, ако ситуацията там ескалира. Екипите са налице. Тези хора са професионалисти, за което им благодаря. И никога не е стоял въпросът, че трябва да извършат полет, поставени под някакъв риск. Те са подготвени, знаят какво правят“, каза още министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles