9 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Локумки изкусителки за кафе

Една вкуснотия от тефтерите на баба, единственият им недостатък е, че свършват много бързо

От: Пенка Яноти, Итака – Гърция

Повечето млади дами експериментират в кухнята нови и нетрадиционни, но навлизащи активно в кухнята на българите ястия и сладкиши.

АВАНТИ Следвай ме
Изгодно, на една ръка разстояние от дома ви

В миналото обаче нашите баби не са имали интернет, но всяка жена е кътала в шкафа дебел, понацапа от тесто и мазни пръсти тефтер с рецепти. В тях човек може да открие указанията за приготвяне на какви ли не вкуснотии. Такава вкуснотия са локумките. Те се приготвят лесно. Единственият им недостатък е, че свършват много бързо. Подходящи са за кафе и чай. Тези продукти, а и още много други за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ, виж ТУК.

Продукти: кисело мляко – 200 г, меко масло – 150 г, жълтъци – 2 броя, ванилия, бакпулвер 1 ½ чаена лъжичка, брашно в количество за меко тесто. Необходим е и локум за плънката.

Приготвяне: Замесва се тесто от горните продукти без локума. Оставя се да престои на топло (стайна температура) 30 минути. Разточва се на лист, който се реже на квадрати. Парчетата локум се разрязват на 4 или на 6 парчета, ако са по-големи. Слагаме 2 парчета локум по диагонал в двата срещуположни ъгъла, а другите два загръщаме и притискаме както се вижда на снимката. Печем на 170 градуса до златисто или според възможностите на фурната. След изстиване се локумките се поръсват с пудра захар.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles