20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Мумията на Николай Пирогов запазена повече от 100 години

Военният лекар използва пръв етерна анестезия на бойното поле, оперира и преглежда ранени в 27 български селища

Мумията на Ленин не е единствената  най-добре запазена в света, нито в Русия и бившия Съветски съюз. Там и досега съществува запазеното балсамирано, невероятно добре, тяло на военния лекар д-р Николай Пирогов, чието име носи най-голямата университетска специализирана болница за спешна медицинска помощ в България.

За Николай Пирогов (1810-1881) може да се каже без каквото и да е преувеличение, че е гениален хирург.

Смята се, че той е медикът въвел гипсирането на счупени крайници. Не кой да е, а точно Пирогов – хирургът в Руската империя, въвежда много неща, без които едва ли бихме могли да си представим съвременната медицина. Някои биха приели това твърдение за пропаганда, но то е факт, тъй като се признава от световната лекарска общност.

През 1847 г. той става първият хирург, използвал етерна анестезия на бойното поле (по време на Кримската война). След това този метод започва да се използва масово и спасява хиляди човешки животи.

Пирогов е толкова талантлив, че понякога войниците му носели тела с откъснати глави с надеждата, че всемогъщият лекар ще ги пришие отново и ще съживи мъртвеца. Той създава и един от най-подробните анатомични атласи за времето си.

Знаменитият руски хирург Николай Иванович Пирогов е създател на военно-полевата хирургия и организацията и тактиката на медицинската служба. Идва и в България по време на Руско-турската Освободителна война. Оперира ранени и преглежда болни в общо 27 населени места – Свищов, Згалево, Българене, Горна Студена, Търново, Бохот, Бяла, Плевен и др., инспектира 11 военовремененни болници.

Умира от рак на горната челюст. Съпругата му Александра решава „да съхраня тялото на съпруга си нетленно – за мен и за наследниците“. Дори и Православната църква позволява това „За да може учениците на Пирогов и тези, които ще наследят благородния му труд, да виждат яркия му образ“. Светият синод разрешава това.

Балсамацията е извършена от един от учениците на Пирогов – Давид Виводцев. За целта той използва спирт, тимол, глицерин и дестилирана вода в неизвестно съотношение (документацията не е запазена), без да вади мозъка и сърцето. Тя минава толкова добре, че 140 години по-късно Пирогов почти не е остарял. Все така си почива в малка семейна гробница във Виница, днешна Украйна, без специални условия и хладилни камери за съхранение за разлика от мумията на Владимир Илич Ленин. След над 140 години Пирогов буквално изглежда като заспал, облечен в разкошен военен мундир.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles