23.8 C
София
събота, май 18, 2024
spot_img

Мусака с патладжани

Подходяща е за хора, които спазват диета и избягват картофите и ориза

Мусаката независимо, че традиционно се приготвя с картофи, е много вкусна и, ако те се заменят с патладжани. Мнозина избягват кореноплодните, хлябът, брашното и ориза, за да свалят някой и друг килограм.

Лекарите не препоръчва тези продукти на диабетиците и хората, които са с инсулинова резистентност. Тук патладжанът се явява идеалният заместител, с който ястието не само, че не губи вкуса си, но печели по точки дори при чревоугодниците.

Мусаката с патладжани е идеална с чаша червено или бяло вино, или пък бира. Най-доброто за вашата трапеза – в магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Продукти (за огромна тава, за по-малка намалете количествата): патладжани – 8-10 броя средно големи към големи, кромид лук – 5 глави, домати – 4 броя, зелени или червени чушки – 4 броя, моркови – 4 големи или 6 малки, кайма – 700 – 800 г, яйца – 4 броя, кисело мляко – половин кофичка, олио – 1 малка кафена чаша, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Осоляват се добре и се оставят в съд с дупки да се отцедят от тъмната вода.

Измиват се от солта. Слагат се в дълбока тава с малко олио и половин водна чаша вода, пекат се във фурната до омекване. Междувременно в мазнина и малко вода се задушават нарязаните на дребно моркови, лукът, чушките. Прибавя се каймата и се разбърква периодично до полуготовност. Отмества се от огъна и се прибавят нарязаните на ситно домати. Тази смес се сипва върху патладжаните в тавата. Разбърква се добре и се пече до пълна готовност. Залива се с разбитите яйца и кисело мляко, но не се добавя брашно. Пече се отново, колкото заливката да се запече. Традиционно се консумира с кисело мляко.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles