11.3 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Невенът – ползата да го имаме винаги под ръка

Подпомага заздравяването на рани, намалява риска от развитие на рак, пази от страничните ефекти при радиотерапия

Невенът или календула, каквото е латинското му наименование е незаменин помощник, който си струва да го имаме винаги под ръка  независимо дали пресен или изсушен. Ползите му са здравето са многобройни, но ще се спрем само на по-основниет от тях.

Доказано е свойството му да съдейства за заздравяването на рани. Това се прави като върху раната се полои марля, напоена в отвара от невен или се намаже с паста или крем, съдържащи тази билка. Той защитава отлично устната кухина и венците от възпалеиня. Профилактично се препоръчва жабурене, също с отвара, заради силното му антибактериално свойство. Приеман под формата на чай по-често той заздравява кожата и я прави по – нежна. Същевременно, редица проучвания са доказали, че той забавя развитието на рака, както и деленето на вече образувалите се онкологични клеткти. Това съвсем не означава, че засегнаетите от тумори трябва да се откажат от медицинско лечение, но могат да използват отварата от невен, като подпомагащо средство. Препоръчва се, въпреки доказаните вече свойства, те да се консултират със своя лекуващ лекар. Препоръчва се и като средство, намаляващо страничните ефекти по време на радиотерапия.

Препоръчителен е и за хора с деликатен стомах, тъй като чаят от него успокоява и премахва спазмите. Същевременно е и много добро средство при упорита кашлица. Той съдържа антиоксиданти, които са много добри за зрението. Бета-каротинът в него е от съществено значение за здравето и функционирането на очите.

Ако имате артрит или подагра, разтрийте се с масло от невен.

Използва се и за лечение на различни заболявания, засягащи кожата, както и инфекции и гъбички. Изследванията показват, че това растение може да бъде ефективно при лечение на обрив от пелени, рани, вагинални гъбични инфекции и други кожни заболявания. Невенът също се използва като средство за намаляване на болката и възпалението, т.е. има болкоуспокоителни и противовъзпалителни свойства.

По отношение на частите на невена, венчелистчетата са годни за консумация и традиционно се използват в супи, яхнии и салати, докато мощен химически екстракт може да бъде отстранен от стъблата и листата. Този екстркат е богат на различни органични съединения, включително глюкозиди, сапонини и други мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Това растение не е капризно и може без проблем да бъде отглеждано в саксийка у дома. Така освен, че ще имате неоценим помощник винаги под ръка при нужда, цветовете му ще ви радват окото и ще създават неповторимо настроение за слънце и топлина и посред зима.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles