14.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Нелепата смърт на младата майка от Враца (Видео)

Въпреки трагедията, близките на Миглена няма да съдят болницата.

След консултации с най-близките му роднини, започнали още вчера, отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) – Враца ще предприеме мярка на закрила съгласно Закона за закрила на детето, а именно „настаняване в семейство на близки и роднини“. Детето ще продължи да се отглежда на същия адрес в обкръжението на най-близките си  роднини. Грижите за него ще поемат бабата и дядото по майчина линия с помощта на лелята.

ДСП – Враца е изпратила писмо до Центъра за обществена подкрепа в областния град за съдействие и осъществяване на кризисна интервенция с цел преодоляване на емоционалните травми и съхраняването на психическото здраве на детето. Момченцето и семейството му ще бъдат насочени за ползване на дългосрочна социална услуга към центъра. Детето  вече получава наследствена пенсия за другия си починал родител. Семейството е консултирано за възможността да бъде подпомогнато с помощи съгласно закона, както и по отношение на реда за учредяване на настойнически съвет.

От прокуратурата съобщиха, че ще бъде ексхумирано тялото на починалата жена, за да бъде извършена аутопсия и да бъде изготвена съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта й. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК – Враца относно констатираното по случая.

Младата жена почина на 30 януари, слет като 40 минути чакала с патньора си пред Спешното отеление на МБАЛ „Христо Ботев“ да й бъде оказана помощ. Клипът разпространи мъж в социалните мрежи, на който се вижда как жената чака докато й обработват документите и взимат проба за ковид. Много хора изказаха съболезнования на семейството и невръстното дете, което остава без майка.

Съпричастност и гняв предизвика у хората новината за жената, която почина във врачанска болница без да има шанс за помощ.

Съветът за електронни медии намира за обезпокоително масовото и безкритично разпространение от медиите на видеоклип, заснет в болница във Враца.

„Сензация, създадена от драма и болка, е далеч от журналистически професионализъм и морал. Всеки човек има право на лична неприкосновеност, която сме длъжни да уважаваме.“ – се казва в позицията на СЕМ.

Пред болницата вече втори ден има протести.

Министър-председателят Кирил Петков коментира случая.
Той отговори и на искането на „Възраждане“ здравният министър Асена Сербезова да подаде оставка. „Министър Сербезова реагира много адекватно. Тя веднага направи пълна проверка по случая и заключенията от нея ще послужат да се избегнат занапред такива проблеми с фатален край“, заяви Петков.

„Много съжалявам, че тази жена е починала“, каза още премиерът.
 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles