11.3 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Новият подвариант на Омикрон е в България

Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това показа справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. 

За първи път, при 7 проби от няколко области в България е установен подвариант ВА.2 на Омикрон. Новият вариант е засечен в София – 2 случая, Бургас – 3 случая и Търговище – 2 случая.
Какво знем за новия подвариант ?

Както и при другите варианти, инфекцията с BA.2 може да се открие чрез домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен, обясняват експерти.
Някои ранни съобщения сочат, че BA.2 може да е дори по-заразен от изключително заразния BA.1, но засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата, осигурена от ваксините.
На базата на предварителни данни датските здравни служби смятат, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, въпреки че вероятно не причинява по-тежко заболяване.
Изключително важен остава въпросът дали хората, които са били заразени по време на вълната от BA.1, ще бъдат защитени от BA.2, отбелязват експертите от САЩ.
Добрата новина е, че ваксините и бустерните дози все още „предпазват хората от прием в болница и смърт“, допълват американски специалисти.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles