24.8 C
София
събота, май 18, 2024
spot_img

Ползи за здравето от хапването на круши/ рецепта кекс с круши

Крушите са богати  на антиоксиданти, важни флавоноиди и диетични фибри. В една средно голяма круша (около 180 гр.) се съдържат приблизително 101 калории, 0 гр. мазнини, 27 гр. въглехидрати и 1 гр. протеин. Хапването на един такъв плод ще ви осигури 12% от дневната доза витамин С, 10% от витамин К, малко калций, желязо, магнезий, рибофлавин, витамин В 6 и фолиева киселина. 

Подобряват общото здраве: когато не изцеждате крушите, а си ги хапвате цели с обелката, вие си осигурявате добро количество фибри и други нутриенти, които са от голяма полза за здравето на дебелото ви черво.

Запек: пектинът в крушите е полезен и в още едно направление. Той е и диуретик, който има леко слабително действие. Освен това, крушите се славят като храна, лесна за храносмилане, не натоварваща стомаха.

Повече енергия: чрез крушите може да получите бърз и естествен източник на енергия, който се дължи на големите количества фруктоза и глюкоза.

Остеопороза: в крушите се съдържа високо съдържание на бор (183 µg /100 g, най-много бор съдържат прасковите), който помага на тялото да запази калция, като по този начин спомага за предотвратяване на остеопорозата.

Кръвно налягане: освен антиоксиданти, крушите съдържат и анти-канцерогенния елемент глутатион, който спомага за намаляване на високото кръвно налягане.

Холестерол: освен фибрите, за намаляването на холестерола спомага и съдържанието на пектин, който ги прави наистина полезни.

Предлагаме ви една рецепта за вкусен кекс с круши.

Необходими продукти:

3 круши

5 яйца

250г брашно

100 мл. мляко

50 г масло

1 бакпулвер

1 ванилия

200 г захар

100 мл. червено вино

200 мл. вода

Почистваме и нарязваме крушите и след това ги пошираме в 50г. кафява захар , водата и червеното вино за 20 мин. След това като заври течността, намаляваме котлона на средна степен.

Разбъркваме 150 грама захар със маслото и добавяме яйцата едно по едно , докато бъркаме с миксер. Слагаме ванилия, бакпулвер и брашното на части и накрая млякото, миксираме  до получаване на гладка смес.

Прехвърляме в тавичката и забождаме парчетата круша, така че да са изправени в сместа.

Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 50 мин.

Сервираме с пудра захар.

Да ви е сладко !

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles