17.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Първото бебе в Норвегия за 2023-та е българче

Две наши болници спорят къде е проплакало новородено в първите часове на новата година

Първото бебе за 2023 година в Норвегия е българче и се казва Амая. Момиченцето е родено на 1 януари, 13 минути след полунощ в предградие на столицата Осло, съобщи NOVA. Родителите публикуваха представиха снимка с детенцето си (на ФОТО).

Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се e родило също 13 минути след полунощ, но в град Берген. „Бебето, както и неговата майка са в перфектно състояние. Амая се роди 3,730 кг и с дължина 53 см. Раждането беше естествено, а терминът беше на 30-и”, казва бащата на момиченцето Калоян.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще й бъдат подарени памперси за една година и ще получи правото да посещава детска градина безплатно също за една година.

Два града у нас, София и Пловдив, спорят за приза първо бебе на годината, става ясно от публикации на страниците на „Майчин дом” в столицата и Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

Точно в 00.01 часа проплаква момченце с мерки 3300 грама и 49 см в „Майчин дом“. Майката и бебето са в отлично здраве, а щастливите родители все още не са решили как ще се казва новороденото.

В „Майчин дом“ през новогодишната нощ са се родили три бебета и трите са момченца. От болницата отчитат повече раждания през изминалата година, в сравнение в 2021 г. – проплакали са над 3300 бебета, което е с над 200 повече спрямо предходната. Лекари разказаха, че най-често срещаните имена са Ралица и Калоян.

Също момченце, в 00.01 часа се е родило и в Пловдив. Малкият Йоан тежи 3400 грама и е 51 см. Бебето се появи на бял свят в АГ клиниката на болница „Св. Георги“ в ръцете на д-р Ямаков и д-р Ямакова – Владова, неонатолог д-р Петлешкова и акушерки Иванчева и Рамадан.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles