Светините от Нотр Дам са спасени

Светините от Нотр Дам са спасени от пожара. Става въпрос за реликви с изключителна стойност за вярващите християни, съобщиха световните агенции.

Открита е металната фигура петела от унищожената от пламъците на 15 април кула – стрела. В него се съхраняват мощи на св. Дени и на св.Женвиев, които се смятат за покровители на Париж, както и парченце от Трънния венец. Идеята е реликвите на върха на кулата-стрела да пазят града от беди. Тъй като металната фигура е подсилена, още не е проверено дали реликвите са невредими.  Галският петел е един от символите на Франция.
От пламъците са оцелели още парче от Кръста Господен, трънният Му венец, туниката на св. Луи и още много други реликви и катини. Всички те са били изнесени от човешка верига от пожарникари, полицаи и служители от кметството по време на пожара.  Непокътната от пламъците е и Пиета от скулптура Никола Кустру, която е била зад олтара. Напълно здрави са трите кръгли витража от XIII век, големият орган, статуите на евангелистите и апостолите от покрива на катедралата. Фигуите са общо 16. Впрочем, те са оцелели, тъй като седмица по-рано са били свалени, за да бъдат реставрирани. Франция ще проведе международен конкурс за възстановяването на опожарената кула-стрела на парижката катедрала Нотр Дам, съобщи Wall Street Journal. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че до 5 години катедралата ще бъде възстановена. Тя е на 850 години. Кулата-стрела е била унищожена и през Френската революция. Тя е възстановена по време на мащабната реставрация на катедралата във втората половина на 19-и век.

Следвай ме – Общество

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version