20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Свети Дасий – първият мъченик от българските земи

Негови мощи дари папа Йоан Павел Втори, съхраняват се в Силистра

Свети Дасий Доростолски († 20 ноември 292 година) , чиято памет се чества на 20 ноември, е смятан за първият мъченик по българските земи. По произход е тракиец. Според житието му жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн.

Мощите на св. Дасий, които дари папа Йоан Павел Втори

Обичаят повелявал, тридесет дни преди празника да бъде избиран красив юноша, да бъде облечен в красиви дрехи и да му оказват царски почести, а в деня на празника да бъде пренесен в жертва на божеството. Този път изборът паднал на свети Дасий. Като узнал това, той казал: „Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин“. Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения и обърнал много от тях в Христа. Поради това, по заповед бил обезглавен след жестоки мъчения. Свети Дасий се празнува от Православната и от Римокатолическата църква. Блаженият папа Йоан Павел Втори дари негови мощи на Българската православна църква. Те се съхраняват в Силистренския катедрален храм „Свети апостоли Петър и Павел”.

Ковчежето с мощите на свети Дасий

На 20 ноември се отбелязва още паметта на свети Прокъл, архиепископ Цариградски. Той бил ученик на свети Йоан Златоуст и защитник на Христовото учение от ереста на Несторий. Свети Прокъл бил забележителен църковен проповедник. Известни са и неговите послания, в това число към арменците, за вярата и за литургийното предание. Починал в 447 година.

Преподобни Григорий Декаполит също се почта днес. Той се е подвизавал в пост и молитва, правил много чудеса. Пострадал е за вярата време на иконоборството при император Лъв Арменец през 837 година.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles