18.5 C
София
събота, май 18, 2024
spot_img

Сладко от бели череши – две рецепти

В сезона на белите череши сме. От тях се прави и едно от най-вкусните и красиви при сервиране сладка.

Тази вкусотия е идеална за палачинки, но и само да я хапвате с лъжичка. Към нея можете да поднесете ароматно кафе, чай или друга напитка. Всичко това можете да намерите с отлично качество и на изгодни цени във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти.

Сладко от бели череши с ядки

Продукти: бели череши 0 2 кг, захар 1,6 кг, орехови или други ядки – 150-200 г, ванилия – 2 пакетчета, лимонтозу  – от четвърт до половин малка кафена лъжичка, вода – 300 млл.

Приготвяне: Черешите се измиват и почистват от костилките. Захарта се слага в дълбок съд на загрят котлон и се залива с водата. Бърка се до разтапяне и кипване. Прибавят се черешите и полусмлените орехи или други ядки. Вари се на силен огън 10 минути. Междувременно, пяната трябва да се маха с лъжица. Отмества се от на. Така варете отново още два пъти, но по 5 минути. Накрая добавете лимонтузото и валинията още докато е на котлона. Разбъркайте добре и свалете от огъня. Налейте в сухи буркани. Затворете ги веднага и обърнете надолу с капачките, за да се стерилизират. Да ви е вкусно!

Сладко от бели череши – класическо

Продукти:  бели череши – 2 кг,  захар – 1 кг,  лимонена киселина – 1 ч.л., ванилия – 2 пакетчета.

Приготвяне: Захарта се изсипва върху измитите и без костилки череши. Престояват 12 часа. Варете ги на умерен огън, като отмахвате периодично пяната. Сладкото е готово, когато капчица от сиропа не се разлива. Накрая добавете лимонената киселина и ванилията и оставете за още минута – две на огъня. Охладеното сладвко сипете в сухи буркани и стерилизирайте 5 – 10 минути.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles