С боровинки и спанак срещу пролетната умора

Две салати – витаминозни и антиоксидантни бомби ни вдигат на крак скоро след боледуване, приготвят се бързо, вкусът е незабравим

Пролетта, макар и позакъсняла след късните снегове, е факт. С нея факт е и пролетната умора.

Най доброто за вас – в АВАНТИ

Мнозина от нас се чувстват не особено жизнени не само заради настъпването на този сезон, но и заради прекаран КОВИД-19 или грип. Природата е доказан лечител при такива състояния. Боровинките, например, независимо дали са замразени, пресни или изсушени, в сутрешното смути, салата или каша са идеална съставка. Те са кралете на антиоксидантите. Антиоксидантите защитават тялото ви от свободните радикали, които са нестабилни молекули и могат да увредят клетките ви и да допринесат за стареене и заболявания, като рак. Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Счита се, че една група флавоноиди, по-специално – антоцианини, е отговорна за голяма част от полезните ефекти върху здравето на тези плодове. Освен това, тези ситни горски плодове поддържат в идеални нива очното здраве.

Червените чушки, макар и да са скъпи по това време е добре да се реже от тях в салатата, каквата и да е тя. Не е необходимо да купувате килограми – една голяма чушка е достатъчна добавка към зелената салата на семейството ви. Този вид зеленчук е особено богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива. В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката. Излишно е да припомняме ползите от ядките – подсилват ума, концентрацията. Каквито и да са те, ползата им е огромна, ако поръсвате ежедневно салатата си с една супена лъжица от тях.

„Следвай ме” ви предлага две рецепти за пролетни салата с изобилие от ползи. Те са подходящи за всякакъв нашенски аперитив. Най-доброто за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ (ТУК).

Зелена салата с боровинки

Продукти: половин маруля, боровинки – 2-3 супени лъжици, краставица – 1 брой, ядки – 2-3 лъжици, кисел мляко – 3 супени лъжици, сол – на вкус, олио или зехтин – 2 супени лъжици.

Приготвяне: Зеленчуците се измиват и нарязват на ситно, добавят се боровинките и ядките (по желание може да се смелят), добавят се олиото (зехтинът), солта. Разбърква се, прибавя се киселото мляко, отново се разбърква. Добър апетит!

Салата със спанак, домати и чушки

Продукти: 150-200 г спанак бейби, две сварени яйца, една малка или половин голяма червена чушка, една краставица, един голям домат или два големи, черен пипер – на вкус, сол – на вкус, олио – 2 супери лъжици, сок от половин лимон, сирене – 150 – 200 г.

Приготвяне: Зеленчуците се измиват  нарязват. Добавят се подправките. Разбъркват се. Върху салатата се нареждат нарязаните сварени яйца, поръсва се със сирене.

Exit mobile version