Тарт татeн в стил рустик

Тарт татeн е изискан френски сладкиш, традиционно с ябълки, но го правят и с круши, праскови, кайсии и ананас. Някои експериментират и с ягоди.

Всичко за доброто настроение около трапезата ви.

Рецептата му датира от 1898 година. Смята се, че тя е създадена от едната от двете сестри Татен, които поддържали от наследство едноименния хотел „Татен” във Франция. Интересното е, че ефектът му е получен в резултат на невнимание, но точно с тази „грешка“ той влиза във всеки ден, както и във всяко заведение с изискана кухня.

Изключителният му вус е не само в плодовете и сладкия сос, но и в тънката кора. Някога домакините са правели тестото сами. Тенденция в днешния забързан свят е направата му в стил рустик – запазен е основният метод, останалото е според фантазията на кулинарката и това, което позволява свободното й време. Така например, доста жени го приготвят от готово бутер тесто така, както „Следвай ме“ ви представя.

Сметаната е изискано допълнение върху сладкиша

Изисканият френски сладкиш тарт татен е отличен за кафе и чай, но и за бяло вино, розе или коняк. Най-доброто и на изгодни за Вас цени можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК.

Продукти за ПЪРВИ ВАРИАНТ: бутер тесто – 400 г (един пакет), ябълки – 5-6 средно големи или 4 от най-големите, краве масло – 50 г, захар 100 г (може и пудра). Продуктите са съобразени за средно голяма тава. Важното е изчистените ябълки или други плодове, да покрияг плътно дъното й.  За сладкиша е необходим и тиган с дебело дъно за карамелизиране на захарта. Това става като тя се насипе и се сложи маслото. След това отгоре се нареждат ябълките и се слагат на котлон на средна температура.

Веднага след като карамелът започне да придобива златист цвят, махаме съда  от огъня.

Класическият тарт татен е с ябълки

От бутер тестото изрязваме кръг, с който покриваме ябълките във формата и малко завиваме краищата надолу и навътре.

На няколко места пробиваме тестото с вилица или шиш. Слагаме да се пече във фурна до 200 градуса за около 25-30 минути или до готовност. Трябва да получим отгоре хубав златист загар.

След като извадим този тарт татен с ябълки, покриваме формата за печене с чиния и обръщаме, така че дъното да се окаже отгоре. Може да се сервира с украса от сметана.

Проудукти за ВТОРИ ВАРИАНТ: ябълки големи – 3 броя, захар – 3 супени лъици, бутер тесто – 300 г.

Продукти за сладкия сос от бял шоколад: бял шоколад -100 г, течна сметана -100 мл, ванлия  на прах –  2 пакетчета на прах или 1 канелена пръчица.

Приготвяне: Яълките се обелват и се нарязват на едри парчета.

Някои кулнарки го приготвят в малки формички

Захарта се карамелизира в сух тиган и вътре се изсипват ябълките и хубаво се овалват. (Може да се сложr малко вода, за да се разреди карамелът  и по-добре да обвие ябълките.) След това се нареждат в намаслени тарталети (малки формички за печене).

Бутер тестото се постила на плота. С пръстен за курабии (или с чаша) се изрязват кръгове, които са с диаметър, подходящ за големината на тарталети. Поставят се върху карамелизираните ябълки, така че тестото да затвори добре ябълките. Пекат се около 15-20 минути на 200 С.

Сосът от натурален шоколад се приготвя, като в малка тенджерка се налива сметаната, слагат се шоколадът и канелата. Загряват се, докато се разтопи шоколадът. Тарт татинът се изваждат от тарталетите, като се обръщат, така че ябълките да бъдат отгоре и се поставят върху чиния, в която има сос от бял шоколад, отгоре се залива със соса от натурален шоколад.

Следвай ме – Гурме

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version