7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Телескопът Джеймс Уеб излетя и стартира в открития космос

СНИМКИ: НАСА

Най-мощният телескоп в света бе изстрелян в Коледното утро. Телескопът Джеймс Уеб е проект, който струва над 10 милиарда. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът носи името на Джеймс Едуин Уеб – ръководител на НАСА в периода 1961 – 1968 г., под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

 Днес в 9:20 ч. сутринта местно време от Френска Гвинея международният проект полят към звездите. Телескопът е един от най-важните проекти създавани някога. Негова цел е да открие неоткритите досега космически тайни, който най-вероятно ще преобърнат нашето разбиране за вселената. Методологията за заснемане, която използва телескопът се различава от всичко досега. Той използва инфрачервени лъчи , за да открива дължините на вълните, излъчвани от звезди и галактики невидими за човешките очи или друг телескоп.

Много от тези галактики са се образували веднага след Големия взрив, когато се е родила Вселената. Надеждата на учените е, че телескопът ще спомогне за откриване на нови екзопланети, както и за декодирането на черните дупки. Някой учени се надяват да получат отговор и на въпроса дали сме сами в Космоса. Финалната дестинация на телескопът е да стигне 1.5 милиона километра отдалеченост от Земята. Една от най-важните стъпки за човечеството бе направена. Към настоящия момент телескопът отвори зареждащите си крила и успя да хване слънчев заряд.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles