10.6 C
София
понеделник, май 13, 2024
spot_img

Тържеството на свети Франциск от Асизи

Приема се за покровител на животните, редица прародозащитни организации го имат за свой покровител

На 3 и 4 октомври Католическата Църква почита свети Франциск от Асизи. На 3-ти след тържествената литургия се отслужва Тranzitus – преминаването на св. Франциск от земния живот към Вечността. В това последование са включени молитви, песнопения, четене на откъси от Евангелието и от житието на светеца.

Цялата обредност е насочена към окуражаване на човека към последният му път, когато настъпи съответното време, като му даде кураж и го освободи от страха, сочейки му точно преминаването на свети Фанциск. На следващия ден, 4 октомври, се отбелязва самата святост на бедния монах от XIII век. това е денят, в който той е отдал душата си на Бога и тя е поела към Вечния Дом.

Кой е той?

Свети Франциск от Асизи, или Свети Франциск Асизки (на латински: Sanctus Franciscus Assisiensis) е римокатолически монах светец, основател на Ордена на миноритите („по-малки братя“ на Христос), по-известен като Францисканския орден. Свети Франциск от Асизи е светец-покровител на Италия, а също и светец-покровител на животните – на патронния му празник – 4 октомври, от 1931 г. по решение на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата се отбелязва Световният ден за защита на животните.

Свети Франциск е един от най-известните християнски светци. Личността му привлича хора с най-различни възгледи и възприятия за света.

Свети Франциск се откроява със своето състрадание, което обаче не го довежда до мирова скръб, а под въздействие на жизнерадостната му натура се преобразява в любвеобилно съчувствие, обхващащо цялата природа, одушевена и неодушевена.

Франческо ди Пиетро ди Бернардоне се ражда в заможно семейство на търговец в италианския град Асизи, а майка му вероятно е от Франция. Момчето изучава латински и френски, и живо се интересува от провансалската култура на трубадурите. Като младеж е признат водач на връстниците си в града.

Житейски перипетии

През 1202 г. участва във войната между Асизи и Перуджа и попада в плен, а след кота го освобождават, се разболява сериозно. Опитва да се присъедини към папските войски срещу Фридрих II в Апулия, но по пътя има видение, което го кара да се върне. Първоначално го разчита като „възстановяване на църквата (сградата) в Асизи, но по-късно разбира по-мащабно това видение, което го кара да загърби охолството и да тръгне да разпространява Евангелието из народа. Разказва се, че Франциск не само захвърля богатството, но и удобните си дрехи и навлича най-прост чувал. Затова традиционно се изобразява в семпла кафява одежда. Бедността и милосърдието са двете основни ценности на ордена, който основава.

Легенди и истини

Сред най-известните легенди за живота на Франциск е тази за бодливия храст. Веднъж, когато дяволът подлага на изкушение светия мъж, той, за да го избегне, се хвърля в един трънак, а трънакът разцъфва в розов храст. Друга прочута история е тази за разпнатия серафим, който се явява на Франциск през 1224 г. и прехвърля върху тялото на светеца Исусовите стигмати. На него е кръстена най-старата сграда в Сан Франциско, САЩ – църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, от която заимства името си и градът. Умира през на 3 октомври 1226 г. в Порциункола. Паметта му се чества на 4 октомври. Две години след смъртта си е провъзгласен за светец.

Много популярна е молитвата на свети Франциск за мира и любовта. ето как звучи тя.

Молитва на Св. Франциск

Господи! Направи ме оръдие на своя мир:

там, където вилнее омраза, нека посея любов;

там, където кървят рани – милост;

там, където разяжда съмнение – вяра,

там, където гнети отчаяние – надежда,

където владее тъма – светлина,

там, където съсипва горест – радост.

О, Боже Всемогъщи! Дай ми

да не очаквам утеха, а да утешавам;

да не очаквам разбиране, а да разбирам;

да не очаквам обич, а да обичам!

Защото само давайки, получаваме,

само поради прошката сме опростени,

и само в смъртта на себичния „аз“

се раждаме за вечен живот.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles