Фануилската чудотворна икона на св. Георги – Победоносец

Съхранява се в Зографския манастир в Атон, една от най-почитаните е от посетителите на Света гора

Свети Георги – Победоносец се смята за покровител на военните, небесен покровител е и на Грузия. Този велик Христов мъченик живял и пострадал, отстоявайки вярата, по времето на римския император Диоклециан (III – IV век).

Сред многобрйните му икони една е от изключително значение за нас българите-тази в Зографския манастир на Атон, наречена Фануилска. Тя се приема за чудотворна. Самата обител е основана от трима братя Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година. Те не знаели кой от светците да изберат за покровител. Затова се принудили на една необичайна стъпка. Приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца.

На сутринта монасите видели върху нея образа на свети Георги. И тъй като се бил самоизобразил, нарекли лика „изограф“. Според една легенда, в момента, в който станало чудото, от един сирийски манастир изчезнала иконата на същия светец. Тамошните калугери чули глас от небето, който им събщил,      че Подебоносецът си е избрал друга обител и те трябва да го последват. Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител) се пази в българския манастир на Атон, наречен на Свети Георги – Победоносец.

Тази икона се споменава за първи път в едно руско описание на Света гора, съставено между 1489 и 1543 г. Като цяло, историята е същата с малки изменения. В сборника „Рай мысленный” (1659) за нея се разказва, че отначало се намирала в една манастирска църква в палестинското село Фануил, недалеч от град Лида, но след арабското завоевание на Палестина живописта ѝ по необясним начин изчезнала от дъската, върху коята била нарисувана. Свети Георги се явил насън на игумена на манастира и му обяснил, че е потърсил убежище на Света гора. Монастите вкупом се отправили на поклонение там и щом стигнали в Зографския манастир, видели в тамошната църква иконата, която чудодейно се изписала при основаването на този манастир и разпознали в нея напусналия ги свети образ.

Exit mobile version