Четири опасни козметични процедури през лятото. Кои са те?

Грижата за кожата е важна във всеки един сезон не само за красотата, но и за здравето. Необходимо е обаче да се спазват няколко основни правила, за да не се стига до инциденти, които да ви заведат по спешност при лекаря дерматолог, предупреждава специалистът по кожни болести д-р Зарина Сулейманова.

Микродермабразио

През лятото е добре да се откажете от почистването на лицето и процедурите по метода на микродермабразиото. Това е нехирургичен метод за подмладяване на кожата чрез механична ексфолиация без химикали или лазер. Първоначално за него са се използвали малки кристали алуминиев оксид за ексфолиране, сега те са заменени с димантен прах. В горещите летни месеци този метод повишава активността на потните жлези и е възможно да се получи възпаление.

Препоръчва се в този сезон микродермабразиото да бъде заменено с ултразвуково почистване. В съчетание с микронидлинга (механично чистене със специален апарат) с антиоксиданти ще защити кожата ви от вредните UV-лъчи, ще повиши нейния имунитет и устойчивостта й към негативните фактори на околната среда.

Инжекционните методи

Биоревитализацията и мезотерапията бързо овлажняват кожата, възстановяват нейната структура и заздравяват колагеновото й съдържание. Процедурите не се препоръчват непосредствено преди отпуск, ако сте решили да отидете на море или високо в планината, където слънчевата активност е повишена. Това заплашва кожата ви от пигментация и локални възпаления. Най-добре направете процедурата две седмици преди да заминете на курорт.  Когато я ползвате, дори в градски условия, следва да употребявате крем със защита не по-малко от SPF 50.

Процедурите с киселини

Още един вид  разкрасяващи процедури, които са противопоказни на лятото са тези с киселини. Работата е в това, че по време на пилинга с тях се стопява горния слой на епидермиса. През лятото е опасно кожата да остане „оголена”.  Тя би се покрила с пигментени петна. Освен това, кожата ви ще заздравява много бавно и лошо, ако изгорите на слънце.

Не бива обаче да се отчайвате. Тези пилинги можете да замените с други, не по-малко ефикасни, но щадящи вашата кожа, например с бадемова киселина. Този пилинг не е агресивен, киселинността е нискомолекулярна. Тя се отнася към плодовите киселини, молекулите й проникват в кожата, действа меко и не дразни.

Лазерното шлифоване

Лазерното шлифоване сваля горния слой на кожата. Това е агресивна процедура, свързана с тотално нарушаване на целостта на кожата. След провеждането й тя остава незащитена под действието на слънчевите лъчи. Затова през лятото тя може да стане причина за възникването на пигментни петна.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version