15.2 C
София
понеделник, април 22, 2024
spot_img

11 задържани за терора край Москва (ОБЗОР+СПИСЪК)

Отговорност за него пое „Ислямска държава“, жертвите надминаха 115  човека, СПИСЪК неокончателен на част от загиналите

ФОТО: АП/БТА, ТАСС, Mash, Телеграм

Единадесет души за задържани, вкюлчително четиримата пряко участвали нападатели, за терористичния акт в зала „Крокус сити хол“ край Москва вечерта (виж ТУК). Това съобщи директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников.  Продължават следствените действия.

„Двама от нападателите са задържани в Брянска област“, съобщи депутатът от Думата Александър Хинщайн в своя профил в Телеграм, предаде Ройтерс. Други са избягали в близката гора. Задържани са и хора в рено, което при преследването се е обърнало. Това са Шохинджонн Сафолзода на 21 г., Рустам Назаров на 29 г., Ривожидин Исмонов на 51 г. и Махмадрасул Насридинов на 37 години. Впоследстиве се оказва, че преди седмица мъж е продал автомобила на брата на своята съпруга. Той пък, на свой ред го отстъпил на познат, който му я поискал временно.

Огледът е установил, че бялото рено е пребоядисано. Преди това е било черно. По информация на ТАСС в него е открит пистолет „Макаров“, паспорти на таджикски граждани с посочените имена по-горе, както и пълнител за „Калашников“.

По данни на Следствения комитет на Русия към 10.30 часа, загиналите в залата са 115, но броят не е окончателен. Министерството на здравеопазването публикуван непълен СПИСЪК на загиналите. Ранените са близо 200. Те са закаравни в болници. Единият от задържаните

Същевременно, „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата. Междувременно Външното министерство на Таджикистан разпространи изявление, цитирано от Ройтерс в което първоначално заяви, че не са получавали потвърждение от властите в Русия за това, но после се поправи, като каза, че вече са н контакт с тях.

Огромна опашка от хора, пожелали да дарят кръв за тях чака пред Кръвния център „О.К. Гаврилов“ в Москва. От ТАСС съобщиха, че са нужни 880 литра еритроцитосъдържащи компоненти и 9 тона кръвна плазма са готови за предаване на болниците.

Стотици чакат да дарят кръв

Предупрежденията на службите

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че Вашингтон е предал на Москва данни за подготовката на атака. Преди две седмици както САЩ, така и Великобритания предупредиха своите граждани за заплахата от нападения по време на обществени мероприятия в Москва. Тогава руският президент Владимир Путин нарече предупрежденията за опасността „откровено изнудване“ с цел „сплашване и дестабилизиране на обществото“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles