15.5 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Терорист заснел убийствата в „Крокус сити хол“

След жестокото нападение в залата политици повдигнаха въпроса за връщане на смъртното наказание в Русия

Един от терористите е заснел убийствата на мирни граждани от публиката в „Крокус сити хол“ по време на терористичното нападение, извършено в най-голямата зала в Подмосковието на 22 март вечерта (Виж ТУК). (Виж още подробности и ТУК).  Видеото се появи в Телеграм канала Directorate 4, проследяващо терористичната групировка и свързаната с нея агенция „Амак“. По етични съображения „Следвай ме“ не ги публикува. На тях  в едър план, заснет от нападателите се вижда, как те стрелят по хората. Един от тях пуска десет изстрела от по-малко от 10 метра. На пода в залата лежи човек. Един от терористите отива при него и му прерязва гърлото.

Кадрите са заснети откъм югоизточния вход на залата на първия етаж. Вижда се, че вътре има дивм. Лицата на самите терористи във видеото са замазани. Чува се как един от тях крещи „Давай“, „Убий ги, не ги жали“, „Неверниците ще бъдат победени“ и прославя Аллах.

От видеото може да се заключи, че терористите са били не по-малко от четирима.

По последни данни на Следствения комитет загинали са 133 човека мирни граждани, пострадали са не по-малко от 140 човека. Губернаторът на Подмосковието Андрей Воробьов още сутринта на 23 март заяви, че „количеството на жертвите ще расте значително“.

След жестокото нападение в залата политици повдигнаха въпроса за връщане на смъртното наказание в Русия. Ръководителят на фракцията „Единна Русия“ в Държавната Дума Владимир Василев съобщи, че по темата ще се работи.

Той заяви това в ефира на телевизия „Россия 24“. След терористичния акт в „Крокус сити хол“ заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев и други руски държавни политици и чиновници започнаха също да искат връщане на смъртното наказание. Медведем заяви, че на смъртта трябва да бъдат противопоставени „тотални екзекуции на терористите и репресии срещу техните семейства“. Лидерът на партията „Справедлива Русия“ Сергей Миронов заяви, че трябва да се въведе смъртно наказание „за такива нечовеци, които извършват терористични актове“.

И Медведев, и Миронов по-рано се застъпваха за въвеждането на смъртното наказание. На фона на терористичната атака темата за връщането на смъртното наказание беше повдигната и от първия заместник-ръководителя на Комитета по сигурността на Държавната дума Юрий Афонин, депутата от Държавната дума от Единна Русия Виктор Водолацки, съветника на главния прокурор на Русия Наталия Поклонская, и директора на TNT Тина Канделаки. В страната е наложен мораториум върху него от 1997 година.ъпреки това дебатът дали смъртното наказание трябва да бъде възстановено се повдига от време навреме.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles