8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Какъв спорт и кога да изберем за нашето дете?

Заниманието с един или друг спорт съвсем не означава, че детето трябва да изнемогва от тренировки, за да стане шампион. Спортът, както и всяко физическо занимание са твърде необходими за хармоничното развитие на неговата физика, така и за укрепване на волята, поставяне за цели и тяхното постигане. Смята се, че:

На 2-3 годинки то трябва да започне занимания с физкултура у дома, ако вече не ходи на детска ясла или градина, където децата правят гимнатика. Тези занимания са елементарни с вдигане и отпускане на ръце, подскоци , пляскания на ръце по време на подскоците. Това се прави за координация, упражненията се изпълняват 5 минути, за да не доскучае на малчугана.

На 4 – 5 години телосложението  му вече се оформя, както и неговият характер. Това е времето, в което трябва да му бъде избран спорт за развиване на координацията. Такива са тенисът, гимнастиката или акробатиката, фигурното пързаляне и скачането на височина.

На 5 годинки вече е добре то да бъде записано на балет, танци, тенис или хокей.

На 6 – 7 години детето развива своята гъвкавост. Ако в този период избирате спорт за него, се препоръчват гимнастиката, плуването или футболът.

8 – 11 години – това е възрастта, в която децата предпочитат скоростта. Купете му нов велосипед или го запишете на фехтовка или гребане. Леката атлетика също е добър избор.

След 11 години е времето, в което трябва да бъде развита издръжливостта и сложните движения. Подходящи са игрите с топка (футбол, волейбол, баскетбол), стрелба, лека атлетка, както и конен спорт.

След 12-13 години е възрастта за развиване на силите. Тогава момчетата могат да бъдат записани на бокс, а момичетата на лека атлетика.

Три вида спорт са подходящи за всяка възраст. Това са плуването, гимнастиката и леката атлетика.

До 16-годишна възраст не се препоръчват силовите спортове, като вдигане на тежести и борба.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles