25.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

15-годишни заразени със СПИН

11 нови инфектирани с ХИВ вируса само за седмица

Петнадесет годишни се заразяват с вируса на СПИН. За инфекцията те научават най-рано след пет години, когато са на 20. Това съобщи проф. Христо Тасков от Националния център за заразни и паразитни болести по време на здравен форум, който се проведе в София. 2678 са инфектираните и развилите вече болестта към 31 октомври. Предполага се, че на практика те са между 3000 и 3 500 човека, тъй като мнозина не подозират за носителството на ХИВ-вируса в себе си, допълни проф. Тасков.

Най-много са диагностицираните серопозитивни във възрастовата граница 20 – 40 години. Между заразяването и откриването на инфекцията минават поне пет години. По данни на Националната референтна потвърдителна лаборатория 85 % от новооткритните случаи са сред мъже с нетрадиционна сексуална ориентация, 15 на сто са серопозитивните хетеросексуални.

Проф. Тасков поясни, че аналният секс е много по-рисков, тъй като чрез него много лесно се предават инфекции в сравнение с традиционния между мъж и жена.

Три теста се правят общо, за да бъде потвърдена или отхвърлена инфекцията, ако първият покаже наличие на ХИВ-вируса, поясни доц. Ивайло Алексиев – директор на Националната референтна потвърдителна лаборатория. Той поясни, че прозоречният период при традиционния скринингов тест е един, а при бързия – три месеца. Специалистът съобщи, че хора, които са правили секс с рисков партньор взимат превантивно антиретровирусни медикаменти, като смятат, че така ще предотвратят инфекцията.

Този начин обаче не е сигурен, може само да забави процеса, предупреди доц. Алексиев.

30 вида медикаменти в различни варианти и комбинации се прилагат в момента за лечение в България, като някои от тях са съчетани дори само в едвна таблетка. Така не се налага серопозитивните да пият лекарснтва с шепи, както се практикуваше в първите години, след като беше изолиран вирусът на СПИН. Изследванията за ХИВ се правят безплатно и анонимно. Лечението е напълно безплатно и е осигурено по програми от Министерството на здравеопазването.

Ето къде можете да се изследване http://www.aids-center.com/page.php?3

От ТУК можете да научите и останалите адреси на кабинети за анонимно и бизплатно изследване.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles