16 април – Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

На 16 април 1879 г. депутатите приемат окончателно първата Конституция, смятана за най-демократична за времето си и с всички свои недостатъци, осигурила прогресивно развитие и модернизация на България.

Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

Конституция на Българското княжество е културната ценност на РИМ–Габрово за месец април. Това е първото печатно издание на Конституцията, приета от Учредителното събрание във Велико Търново на 16 април 1879 г. Изданието е във  вид на брошура с 47 страници. Текстът ѝ е на руски и български езици. Съдържа 22 глави със 169 члена. В края са изброени имената на подписалите конституцията длъжностни лица и депутати. 

Честит празник на всички юристи!

Първата страница (на руски и на български език). Източник: ДА „Архиви“

Корица на Търновската конституция. Източник: ДА „Архиви“
Корица на Конституцията от 1911 г. Източник: ДА „Архиви“
Exit mobile version