11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

ОБЕЩАНИЕ ЗА ЖИВОТ – кампания в подкрепа на хората с депресия

And one promise you made
One promise that always remains
No matter the price
A promise to survive

Chris Cornell, The Promise

Депресията и самоубийството са най-горещите и тъжни теми за рок обществото по цял свят за 2017 година. Легендарният рок музикант Chris Cornell (Крис Корнел), вокал на емблематични групи като Soundgarden (Саундгардън) и Audioslave (Аудиослейв) се самоуби след концерт в Детройт на 18 май 2017 г. Няколко месеца след това близкият му приятел и колега Charles Bennington (Честър Бенингтън)- вокал на Linkin Park (Линкин Парк), го последва. Случайно или не, датата на самоубийството на Честър съвпада с рождената дата на Корнел- 20 юли.

Няма човек, който да не се запита, как е възможно толкова успели и пълноценни личности, идоли на поколения, сами да посегнат и сложат край на живота си. Можеше ли да бъде предотвратено? Къде сбъркахме, ние като общество, приятелите им като близки хора, семействата им като неизменна част от живата им?

На всеки 40 секунди някой, някъде по света умира при самоубийство.

Но какво се случва с най-обикновените хора – със съседите ни, колегите ни, приятелите? Дали са добре? Говорим ли си, споделяме ли, умеем ли да чуваме проблемите, да изслушваме? Разпознаваме ли и владеем ли собствените си емоции и на близките си?

Плашещата световна статистика сочи, че депресията е причина за самоубийството на 128 хиляди души в Европа. От депресивни разстройства страдат 40 милиона души, като честотата се движи от 3,8% до 6,8% от населението в различните европейски страни. У нас този процент е около 6,2%.

Тревожното е, че само един от 20 страдащи от депресия получава специализирана психиатрична помощ в България.

Специалистите припомнят, че все пак депресията може да бъде предотвратена и лекувана, стига да поговорим за нея с най-близките си и да не се страхуваме да помолим за специализирана помощ. Така сами ще можем да разпознаваме емоциите си, за да ги владеем по-добре.

МИСИЯ:

PROMISE TO SURVIVE (ОБЕЩАНИЕ ЗА ЖИВОТ) е информационна кампания в подкрепа на хората с депресия, която обвързва музиката на един от най-големите рок музиканти на времето ни с позитивното послание, че животът може да продължи, въпреки тежките моменти, въпреки временните, но понякога фатални състояния, в които може да изпадне всеки един от нас.

Мисията на кампанията ни е да информираме и комуникираме тежките теми за депресията и самоубийствата, чрез уникалния трибют на музикантите от Der Hunds (Дер Хундс) на един от най-великите рок идоли, сложил край на живота си тази пролет – Chris Cornell (Крис Корнел)

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) подкрепят кампанията и ще ни помогнат да открием тревожните сигнали в близките ни и да си даваме сметка за собственото си състояние. Ще ни помогнат да прескочим стигмата и табуто на психичната нестабилност и депресията, защото никой, никъде и никога не е застрахован.

EКШЪН ПЛАН:

Концерти в страната – Пловдив, В.Търново, Варна, Бургас

10 ноември – клуб Void, Пловдив

11 ноември – бар без име, Бургас

1 декември – клуб Vintage 33, Варна

2 декември – bar Rocka Rolla, Велико Търново

ЗА DER HUNDS И ТРИБЮТА

Der Hunds са рок банда с 14 годишна история. Вдъхновението за събирането на музикантите е първият албум на Audioslave с вокал Chris Cornell , излязъл през 2002-ра година, (след като всички музикални критици смятаха, че гръндж музиката от Сиатъл е загинала). Фронтменът на групата Борислав Мудолов (Боби Косатката). често наричан в музикалните среди „българския Chris Cornell“, поради поразителната прилика в гласовете им.

Der Hunds стават популярни в музикалните ъндърграунд среди след представянето си на превърналото се вече в култово, но тогава все още набиращо сила събитие – Seattle-night, което се провежда два пъти в годината, (а понякога и по-често) в София и други големи градове и събира феновете на сиатълската музика. Благодарение на изпълненията си на тези вечери, Der Hunds веднага са оприличени като „българскя Soundgarden“, и до ден днешен са свързвани с музиката на групите, в които участваше Chris Cornell.

След вестта за смъртта му решението Der Hunds да направят трибют в негова чест е взето спонтанно и на мига. Това е най-малкото, според музикантите, което могат да направят, за да отдадат последна почит на своя идол. В сет листата на трибюта са включени около 30 композиции от всички периоди и групи на Chris Cornell – Soundgarden, Temple of the dog, Audioslave, както и соловите му албуми и ще надхвърля над два часа жива музика. Освен големите хитове, като Black hole sun, Like a stone, Outshined и др. бандата ще изпълни и много рядко свирени и много лични песни от соловата кариера на музиканта, като Seasons, Can’t change me, Mind riot и разбира се много други.

Въпреки, че години наред са свирили различни парчета на Chris Cornell, Der Hunds споделят, че отново са били вдъхновени и разтърсени от заряда на неговата музика.

За целият екип , който работи по кампанията споменът за миналогодишния първи и последен концерт на Chris Cornell в Пловдив е все още ярък и ние отказваме да повярваме, че нашия любим музикант вече не е сред нас…

Но искаме да погледнем и от слънчевата страна на живота, така както Chris Cornell го правеше с музиката си. Надяваме се Информационната кампания „ОБЕЩАНИЕ ЗА ЖИВОТ – в подкрепа на хората с депресия“ да помогне и да ограничи случването на подобни трагедии.

 

Следвай ме – Общество

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles