25.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

27-ми април е Световен ден на дизайна

27 април е Световният ден на дизайна. Той се отбелязва за пръв път през 2006 година в САЩ, след решение на Професионалното обединение на дизайнерите.

Дизайн се нарича естетическото и ергономично комплексно свойство на дадено изображение или изделие на приложното изкуство или промишлеността. В разширен смисъл засяга и конструкцията на дадено изделие.

В края на 19-ти век, графичния дизайн приема форма, която според нас отчасти е  резултат на нарастващата специализация в различни професии, в които се използва, а отчасти се дължи на въвеждането на нови технологии и пазарни възможности, които се отварят чрез индустриална революция. През 1922 г. Уилям Адисън Дуигинс  (William A. Dwiggins) дава името „Графичен дизайн“ на тази, тогава нова област на приложните изкуства.

Не бива да се бърка с пълното значение на оригиналната дума design на английски език в смисъл на (основно) проект (архитектурен, строителен или друг), план, скица, чертеж и (разширено) модел, конструкция, композиция.

Масово в България е възприето значението на думата „дизайнер“ като творец – приложник, който оформя естетиката или ергономията на произведение на изкуството с функционална стойност, изработвайки дизайнерски проект. Този проект може да засяга или описва и конструктивни, технологични или други страни на изделието. Работата на дизайнера по определен проект започва с получаване на задание, което поставя определени параметри на проекта, продиктувани от технически, маркетингови или други сфери.

Видовете дизайн са промишлен, интериорен, моден, мултимедиен, графичен, уеб дизайн.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles