6.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Параклис на света Злата Мъгленска ще бъде осветен в София на 14 юли. Това съобщиха от храма „Рождество Христово” в кв. „Младост 4”, в  чиято подземна част се намира той.

Освещаването ще извърши единият от викариите на Софийската митрополия епископ Поликарп. Утренята ще започне в 8.00 ч., а в 8.30 ч. по план, ще бъде посрещнат тържествено викарият. Самата литургия ще започне в 9.00 часа.

Параклисът е с нисък  иконостас, което ще позволява на миряните да виждат как свещенослужителите служат в олтара. В първите векове на християнството, дори в Средновековието на Изток прегради с иконописни фигури, каквите са иконостасите, не е имало. Такива няма и към момента в Западната, Католическата Църква, което прави евхаристийното служене много по-достъпно за миряните.

Света Злата Мъгленска е канонизирана като великомъченица, тъй като е убита от турците през 1795 г. в село Хриси (в превод от гр.ез. Златино) в Северна Гърция. То попадало в Мъгленска епархия, затова и тя е наречена Мъгленска. Преподобният Никодим Светогорец я нарича „българска”, така е вписана и в житието. В него обаче той не обяснява с исторически доказани факти, защо тя е „българска”. Родолюбивата хипотеза е, че по националност света Злата е била българка.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles