16.8 C
София
сряда, май 22, 2024
spot_img

4 щама на грипа тази зима, 2 са нови

Ваксинират безплатно хората над 65 години

Четири грипни щама ще ни разболяват тази зима, два от тях са нови. Това стана ясно по време на кръгла маса в парламента, посветена на острите вирусни инфекции и грипа.

От тях два са нови – „Сингапур“ и „Колорадо“. Другите са „Пукет“, известен още като пандемичен или свински, и „Мичиган“, те вече са минали в Северното полукълбо в близките години, каза проф. Нели Корсун – началник на Националната референтна лаборатория „Грип и остри вирусни инфекции“. „Колорадо“ е изолиран през зимата на 2017 година, като вариация на познатия ни от близкото минало щам „Виктория“, допълни тя.

Щамовете са включени в новите ваксини.

Според депутата Лъчезар Иванов най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините.

По думите му България изостава в превенцията срещу тази инфекцията и усложненията от нея. В подкрепа на твърдението си той приведе факта, че нашата страна е на последно място в Европа по брой имунизирани. На 100 души са имунизирани 2,4 човека.

Правителството подготвя програма за имунизацията на желание срещу грип на хората над 65 години. Ваксините за тях ще са безплатни и ще станат факт през 2019 година, каза още дерутатът Лъчезар Иванов.

Грипът е потенциално тежко инфекциозно заболяване, което причинява сериозна заболеваемост и смъртност. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 5-10% от зрялото население на Земята се разболява от грип всяка година, а от 290 000 до 650 000 души умират от него. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи хронични заболявания. Данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската комисия показват, че грипът може да убие повече хора отколкото пътните инциденти. Той е отговорен за до 70 000 смъртни случая годишно в страните от Европейския съюз.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) само в областните градове в България всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност. Експертите са категорични, че смъртността от грип е трудно да бъде отчетена, тъй като обикновено смъртните случаи не се класифицират като дължащи се на грип, а като основна причина за смъртта се посочват настъпилите усложнения и придружаващи заболявания. Според националната статистика, през последните 10 години особено осезаемо нарастват хоспитализациите и смъртността сред възрастните хора у нас вследствие на грип – над 70% от починалите от пневмония са на възраст над 60 години.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles