70 % от храната ни е с убити витамини

Пчелни продукти и кълнове подсилват имунитета през есента

Две трети от храните, което прави 70%, които са на трапезата ни, с нищо не допринасят за нашето здраве, тъй като витамините и полезните съставки са унищожени или премахнати с цел по-добра търговска привлекателност. Хлябът е лишен от най-ценните си съставки от обвивките на зърното, които съдържат витамини, минерали и ценни ензими.

Колбасите са с прекомерно много мазнини, сол и консерванти. Набухватели, оцветители, консерванти и цяла поредица от отровни Е-та рисуват картината на бъдещите ни болести

Когато ядем обаче, често не мислим за това, не четем предупрежденията на етикета (ако въобще съставките са описани), просто гледаме да се заситим. Има и по-разумни решения, които въобще не струват скъпо. Вместо бял хляб например да ядем пълнозърнест.

За да остане по-дълго време мек, белият хляб се прави от пшеница без зародиш. Заедно с него се изхвърлят полезни витамини и минерали. Известно е, че зародишът е 50 пъти по-богат на витамин Е от останалото зърно. На боклука заедно с обвивката, отиват и ценните за организма витамин В6, В1, В2, В3, РР и селен. Полираният ориз, който се предлага в нашите магазини, също е лишен от външна обвивка, а заедно с това и от витамини. Към списъка на „пречистени“ и рафинирани храни спадат не само зърнените храни, но също така бялата захар, олиото и много други. Тези храни, освен че са лишени от ензими и биологично активни вещества, се усвояват и много по-трудно от организма.

Затова в преходния сезон е добре да похапваме много сурови ядки – орехи, лешници, бадеми. Само една шепа бадеми на ден намаляват с 30 процента риска от сърдечно-съдов инцидент. Те свалят нивото на „лошия“ холестерол и пазят артериите от запушване. Ценно допълнение към менюто са пчелните продукти и медът. Пчелният прашец е източник на незаменими минерали като калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и други.

Палитрата от витамини е в изключително пъстра комбинация – А, С, В1, В3, В6, Р, Н, Е, фолиева и пантотенова киселина. Прашецът, събиран от пчелите, има и над 50 ензима, които действат като естествен катализатор на много от жизненоважните процеси в организма. Той се препоръчва не само при пролетна умора, а и при редица заболявания като анемия, язва, чернодробни и сърдечни увреждания.

Всички живи храни, които не са преминали термична обработка, са ни необходими за подсилване на имунната система особено през есента преди настъпването на зимата.

На първо място идват кълновете, които доставят витамини, минерали и аминокиселини – всички микроелементи, които дават тонус и енергия. По хранителна стойност те превъзхождат месото, плодовете и зеленчуците. От друга страна, не създават проблеми, ако стомахът е увреден.

В процеса на покълване белтъците на зърното се разграждат до аминокиселини, които се усвояват лесно. Мазнините се разграждат до мастни киселини, а скорбялата и нишестето – до полезни захари. Те „чистят“ организма от шлаката натрупана с преработката на „мъртвата“ храна, която затлачва организма. Кълновете стимулират имунитета, възстановяват тонуса и връщат здравето.

Следвай ме – Здраве

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version