10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Рагу с патладжани, тиквички и карфиол

Постните храни са леки, не предизикват киселини и са лесно смилаеми с изключение на тези с варива. Като се прибави и препоръката на специалистите по диететика за два дни пости храни в седмицата, съвсем уместно е всяка домакиня, мислеща за здравето на семейството си да потърси някоя нова рецепта. Рагу от патладжани, тиквички и карфиол е отличен вариант, който ще се хареса на всички в семейството, ако са любители на вегетарианската и най-вече на зеленчуковата храна. Ако те са от типа на т.нар. „мръвкари”, рагуто може да им послужи за вкусна гарнитура към пържолата, например. Във всички случай това блюдо е идеално за бира, бяло или червено вино. Всичко необходимо за отличното настроение на трапезата ви можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Те са ТУК и ТУК.

Високо качество на
изгодни цени

Продукти за 4 порции: патладжани – 240 г (2 броя), тиквички – 120 г (1 брой),  карфиол – 150 г, чушки – 100 г (1 брой), домати – 50 гл (1 брой), кромид лук – 10 г (1 глава), моркови –70 г (1 брой), 1 чаена лъжичка (на вкус), пресен копър – 2-3 стръкчета, пресен магданоз – 2-3 стръкчета, олио или зехтин – 3 супени лъжици.

Приготвяне: Лукът и морковите се изчистват. Всички зеленчуци се измиват. Карфиолът ври 5-10 минути в кипяща вода с 0,5 кафена лъжичка сол. Измива се със студена вода и се отцежда.

Лукът се нарязва на малки кубчета, морковите на ситно или се настъргват на средно голямо ренде. В нагорещен тиган се налива олиото, слагат се морковите и лукът. Бърка се докато се запържва на среден огън около 3-4 минути. Двете крайчета на тиквичките се отрязват, чушките се изчистват. Ако тиквичките са млади, не е необходимо да се изчистват от коричката. Тези зеленчуци е нарязват на едри парчета. Чушките и тиквичките се слагат в тиган, пържат се заедно 5-7 минути.

Дръжката на патладжана и около нея се отрязва. Може да се обели, но може и да остане с кората, нарязва се на едри кубчета.  Прибавя се в тигана и се пържи още 8-10 минути. При тези зеленчуци се прибавя карфиолът, разбърква се.

Доматът се нарязват на едри парчета, накълцват се копърът и магданозът. Част от тях оставете, ще ви тябват при поднасянето на рагуто. Към горните зеленчуци в тигана прибавете доматът и зеленините, посолете. После разбъркайте, налейте 100 мл вода, похлупете с капата и задушавайте рагуто 10-15 минути до пълна готовност на зеленчуците.

Поднася се поръсено с нарязани на ситно копър и магданоз.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles