10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Аспержи с поширани яйца

Една рецепта на италианския майстор-готвач Джино Д’Акампо

Аспержите се консумират поради изключителния им вкус и лечебните свойства вече почти 2000 години.

Който разбира, АВАНТИ избира

Те са бързи и лесни за готвене и правят всяко ястие по-специално, по-изискано. Пошираните яйца се приготвят така, както у нас се приготвят яйцата по панагюрски. В плитка тенджера или касерола се сипва вода по-малко от половината на вместимостта. Кипва се на котлона с няколко капки оцет, за да запазят яйцата своята цялост. Като заври водата тенджерата се отмества от котлона и вътре внимателно се счупват яйцата, като се пускат от ниско, за да не се разнесат белтъците или да се спукат жълтъците. Котлонът се намалява и тенджерата се връща на огъня. За да получите ефекта на леко рохкаво поширано яйце задръжте на котлона около 5 минути, а за да е с твърд жълтък от 6 до 8 в зависимост от температурата, при която работите. Това яйце е идеално както за бяло, така и за червено вино. Подхожда и на бирата. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ.

„Следвай ме” ви предлага една рецепта за аспержи с поширани яйца така, както я приготвя италианският майстор-готвач Джино Д’Акампо.

Продукти: 300 г аспержи, 6 супени лъжици зехтин екстра върджин, 3 супени лъжици  бял винен оцет, 4 яйца, сол и черен пипер.

Приготвяне: Отрежете твърдите краища на аспержите и обелете долната им част с помощта на белачка за зеленчуци. Поставете ги в чиния и ги полейте с 2 супени лъжици зехтин. Загрейте тигана на силен огън. Поставете аспержите в него и гответе 5 минути, като обръщате от всички страни. Поставете съд с подсолена вода да заври. След това добавете оцета и намалете силата на огъня така, че водата съвсем леко да ври, на повърхността ѝ трябва да се появяват не повече от 2-3 балончета. Чукнете всяко яйце в порцеланова чаша. Потопете дъното на чашата и внимателно пуснете яйцето във водата. Гответе всяко яйце 3-4 минути, докато се втвърди. Извадете яйцата с помощта на решетеста лъжица.  Върху аспержите поставете по едно яйце във всяка порция. Поръсете със сол и черен пипер и с по 1 супена лъжица зехтин.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles