COVID ваксините за деца од 5-11 годишна възраст ще се поставят в 69 пункта у нас

Вчера в България пристигнаха общо 42 000 дози от препарата на Pfizer/BioNTech

Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта у нас. Това обявиха здравните власти по време на брифинг. 

„Препаратът е предназначен за деца от 5 до 11 години. Той е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена, иначе е идентичен с останалите. Основното вещество се съдържа 3 пъти по-малко. Изследванията обаче показаха, че това не пречи на ефекта на ваксината”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Флаконите са 10-дозови. Това не е много удобно заради организацията на работа и затова препаратът няма да се предлага във всички съществуващи пунктове в България, обясниха още здравните власти.

Трябва да се съберат 10 желаещи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина, посочи Кунчев, за да не се получава изхвърляне на дози.

Ваксините за деца са с по-дълъг срок на годност от тези за възрастни. След отваряне, флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици.

По думите на здравните власти е възможно при децата да се наблюдава болка и зачервяване на мястото, главоболие или втрисане след имунизацията.

За да се ваксинира детето, е достатъчно съгласието на единия родител. 

Exit mobile version